INTERIJERI

Najljepše dizajnerske vaze za proljetno cvijeće

Iako je bitka u startu izgubljena, dizajneri ne odustaju od nadmetanja s prirodom. A ne postoji nijedan predmet do vaze čija je komparacija s prirodnom toliko očita. I to s jednom od njezinih najljepših kreacija – cvijetom.

Vaza je mnogo više od posude koja cvijetu daje za život potrebnu vodu. Ona je i njegov estetski produžetak, stoga je njeno kreiranje iznimno delikatan zadatak. Iz tih umjetničkih izazova i ‘okršaja’ izrodili su se zaista lijepi predmeti koji mogu funkcionirati i prazni, poput malenih skulptura koje ćete držati na polici, u vitrini ili na nekom drugom, pogledima izloženome mjestu.

Ima tu svega, od duhovitih dosjetki o obliku keramičkoga grma trave (Claydies za Norman Copenhagen), preko reinterpretacija tradicionalnih modela (serija na temu delftskog porculana nizozemske tvrtke Moooi) do suvremenih bravura u svim mogućim materijalima (gumene vaze Roberta Bronwassera, nova serija vaza Eugenija Quitlleta za Kartell od plastike koja izgleda poput kristala…).

U kreiranju dizajneri najčešće polaze od pitanja hoće li to biti posuda koja će ‘udomiti’ samo jedan cvijet ili čitav buket, te hoće li peteljke biti niske ili visoke. Jednako je važan i odabir materijala – neprozirnog ili transparentnog. Jer i stabljike u vodi mogu itekako efektno izgledati te pokazivati cvijet u svoj njegovoj ljepoti. Dizajneri stoga rado biraju transparentne materijale u boji igrajući se tako bojom vode i peteljkama.

Naravno, idealno bi bilo imati sve modele. Jer nikad ne znate tko će vam iskazati pažnju i ubrati cvijetak u zajedničkoj šetnji ili, pak, naklonost izraziti raskošnim buketom. No, iako su dizajnerske vaze lijepe za oko, najljepša je činjenica da vam za uživanje u ljepoti cvijeća vaza i ne treba. Svrhu će ispuniti i najobičnija staklena kugla ili kocka, pa čak i obična čaša te samo jedan cvijet ubran usput, pokraj ceste.

Ivana Ferenčak

Linker
26. travanj 2024 03:04