SEZONA SLADOLEDA

Najbolji sladoled je onaj pripremljen u vlastitoj kuhinji

Sezona sladoleda u punom je jeku.

Lako je kupiti sladoled, ali zašto ga ne biste i sami napravili? Uz to što će vam priprema biti zabavna, vaš slodoled posebno fin, možete ga napraviti i tako da bude po nekim vašim mjerilima. Naprimjer, možete koristiti bademovo mlijeko, zobeno vrhnje, prirodni šećer i arome..

Sladoled bez laktoze od badema

Sastojci: 5 dl bademova mlijeka, 2 dl bademova vrhnja, 10 dag šećera od šećerne trske, 5 dag tamnog muscovado šećera, 5 dag indijskih oraščića, 7 dag badema, 5 datulja, malo soli, prstohvat cimeta Priprava: Indijske oraščiće, bademe i datulje izmiksajte u blenderu s tri žlice vode. Bademovo mlijeko, vrhnje, šećer, sol i cimet kuhajte na laganoj vatri pet minuta. Dodajte pastu od oraha i datulja te smjesu izradite štapnim mikserom. Ohladite pa još jednom izmiksajte. Ulijte u aparat za sladoled i zaledite.

Sirovi sladoled od čokolade

Sastojci: 8,5 dl destilirane vode + voda za namakanje, 30 dag indijskih oraščića, 4 dag oraha, 17 datulja, 4 žlice agavina sirupa, malo soli, 6 žlica sirovog kakao praha, komadići kakaovca (2-3 žlice) Priprava: Indijske oraščiće stavite namakati preko noći. Vodu bacite, a oraščiće izmiksajte u blenderu s orasima, datuljama i vodom. Dodajte agavin nektar i kakao prah te ponovno izmiksajte. Ohladite i zaledite u aparatu za sladoled. Kad je smjesa gotovo zaleđena, ubacite u posudu komadiće kakaovca te zamrznite.

Sladoled bez mlijeka – voćni sladoled na štapiću

Sastojci: 50 dag svježih jagoda (ili drugog šumskog voća), 3 žlice limunova soka, 6 dag šećera, 4 dag meda (bagremova ili cvjetnog), 1,2 dl vode, 5-6 listića svježe mente Priprava: Jagode krupno narežite, dodajte im šećer i vodu te kratko prokuhajte. Zajedno s medom, limunovim sokom i mentom izmiksajte u blenderu u kompaktnu smjesu. Ulijte u kalupe, utisnite štapić i zaledite. Zaleđeni kalup nakratko stavite pod hladnu vodu, izvadite lizalicu i uživajte.

A osim kvalitetnih sastojaka svakom je slastičaru važan i dobar pribor

New York aparat za izradu sladoleda 249,99 kn Emmezeta; lekue kalup 50 kn, Sol i papar; žlice za sladoled 24,90 kn, Ikea; Chosigt kalup, 14,90 kn, Ikea; Silkomat kalup 105 kn www.cukermanija.com; staklena zdjelica 26,90 kn, Butlers

Pripremila Vesna Gregl, fotografije Željko Grgić, recepti Ivana Baković, tvornica sladoleda Medenko, Samobor

Linker
19. travanj 2024 13:13