NAJAVLJEN PROGRAM

Na Vukovar film festivalu očekuje vas mnoštvo dobrih filmova

Ovogodišnji Vukovar film festival održat će se od 24. do 28. kolovoza na terasi Agencije za vodne putove, Ružičkinoj kući te kinu Borovo. Nova je lokacija određena činjenicom da zbog tehničkih problema ove godine nije bilo moguće prikazivanje filmova na dunavskom šlepu. Festivalski filmovi naknadno će se prikazivati i u CineStarima diljem Hrvatske.

– Ove godine donosimo do sada najujednačeniji i tematski najzanimljiviji program. Globalne promjene su vidljive na svakom koraku, svijet je na raskršću, a selektirani filmovi odgovaraju vremenu u kojem živimo i najbolje pokazuju stanje svijesti današnjeg čovjeka uvučenog u beskrupulozni svijet neo-liberalnog kapitalizma. Tu su brojne hrvatske premijere i naslovi od kojih će filmoljupcima rasti zazubice – napominju organizatori festivala.

Poslastica festivala je sarajevski pobjednik, koji je nagrađen i na Cannesu 2011., austrijski film ‘Disati’ (Atmen), redatelja Karla Markovicsa, potresna priča o kriminalnom rekovalescentu u potrazi za obitelji. Jedan od najboljih hrvatskih filmova od osamostaljenja, novi film Tomislava Radića, ‘Kotlovina’, također je na repertoaru. Film je dobitnik šest pulskih Arena, uključujući i onu za najbolji film. U Vukovaru redatelj i glumci pozdravit će vukovarsku publiku.

Uvijek zanimljivi program ‘Svijet’ donosi kostimiranu poslasticu s Mijom Wasikowskom, naslov ‘Jane Eyre’ te najgledaniji brazilski film svih vremena ‘Elitna postrojba 2’ Josea Padhile. Film ‘Jedan dan’, redateljice Lone Scherfig, s Anne Hatthaway u naslovnoj ulozi, u Vukovaru starta u isto vrijeme sa svjetskim centrima Parizom i Londonom.

Uz to, gledatelje očekuje još mnogo dokumentanih i igranih filmova, a žiriju ove godine su književnica Vedrana Rudan, filmski kritičar Dean Šoša i redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

Linker
26. travanj 2024 02:38