EKSKLUZIVNO: NADAN VIDOŠEVIĆ

Moji romantični šumski dvori

Ovo je komad raja koji u svako godišnje doba ima svoje čari: jesen sa svojim bojama i gljivama, zimi je sve pod snijegom kao u bajci, u proljeće i ljeto uživamo u zelenilu – kaže Nadan Vidošević, 49-godišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore i predsjednik Uprave Kraša, koji je krenuo u kampanju za najprestižniju funkciju – onu predsjednika države.

Rođeni Splićanin svoj je čarobni kutak pronašao u Gorskom kotaru, u blizini sela Hlevci, između Skrada i Ravne Gore. Usred crnogorične šume, na osam hektara uređenog terena, nalaze se planinska kuća s garažom, umjetno jezerce, teniski teren, skijalište, konjušnica i gospodarske zgrade.

– Zaljubio sam se u ovo šumsko-brdsko područje kojim sam prolazio kad sam iz Zagreba išao na službena putovanja u Rijeku. Dugo sam tu pokušavao pronaći teren, sve dok me prije šest godina kolegica nije upoznala sa Zdravkom Kufnerom iz Ravne Gore koji me doveo ovamo. Dok smo pješačili kroz šumu, Zdravko je cijelo vrijeme vikao. Rekao sam mu da ne mora govoriti toliko glasno, da ga dobro čujem, a on mi je odgovorio: “Ne vičem ja zbog vas, nego zbog medvjeda”. Tada ih je bilo dvanaestak, a danas ih je, kažu u lovačkom društvu, dvostruko više – priča Nadan Vidošević koji medvjede u blizini svoje kuće nije vidio, ali jesu članovi obitelji.

No, zato ih na svom imanju ima čak tri – od drva. Za rođendan, 30. siječnja, od supruge Ine, nekadašnje odgojiteljice u vrtiću s kojom je u braku već 27 godina, dobio je skulpturu medvjedice s mladunčetom. Kupila ju je od samoukog kipara koji ih izrađuje od debala koja su 20 godina odležala u Lokvarskom jezeru. Nadanu se dar toliko svidio da je sa suprugom otišao u Lokve i od istog umjetnika kupio još jednu skulpturu – trećeg medvjedića za svoje imanje.

Cijela obitelj Vidošević obožava more, uostalom, i supruga Ina je Splićanka (Nadanova srednjoškolska ljubav), no svi radije dolaze u Gorski kotar. Kći Hana (25) pripravnica je u jednoj revizorskoj kući, 19-godišnja Zrinka je studentica druge godine prava, a 13-godišnji Ante završava osnovnu školu.

Snježana Dragojević Harapin

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst, ali i ostale fotografije imanja Nadana Vidoševića, možete pročitati u novom broju tjednika Gloria (br.768) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
19. travanj 2024 06:38