TOM HANKS

Moji praznici u Rimu

Američki glumac Tom Hanks (52) u filmu “Anđeli i demoni”, koji se sad prikazuje i u Hrvatskoj, ponovno tumači lik Roberta Langdona, profesora semiologije sa sveučilišta Harvard. U filmu “Da Vincijev kod” istraživao je ubojstvo kustosa pariškog Louvrea, a u novom filmu po romanu američkog spisatelja Dana Browna, istražujući ubojstvo direktora švicarskog znanstvenog instituta CERN, dolazi u Rim i sukobljava se s tajnim društvom Iluminati.

Film je sniman u Rimu, a neke scene i u Vatikanu – ali malom, skrivenom kamerom. Službeni Vatikan, naime, ne odobrava ta dva djela jer prikazuju Crkvu u lošem svjetlu, pa su se redatelj Ron Howard i drugi članovi ekipe morali snalaziti kako su najbolje znali i umjeli. Uz Hanksa u filmu glume Britanac Ewan McGregor i Izraelka Ayelet Zurer. Dobitnik Oscara za filmove “Philadelphia” iz 1993. i “Forrest Gump” iz 1994., u braku je s glumicom Ritom Wilson, s kojom ima sinove Chestera i Trumana, a iz prvog braka sa Samanthom Lewes ima sina Colina i kćer Elizabeth Ann.

Što vam je bilo najteže na snimanju? – Najteže mi je bilo shvatiti kako funkcionira um Roberta Langdona, kako tako brzo razmišlja i skače s jednog zaključka na sljedeći. On je semiolog, s enciklopedijskim znanjem o znanosti o šifriranju. Vjerojatno je jedina osoba na svijetu s takvim znanjem.

Je li film vjeran knjizi? – Knjiga je napisana prije ere računala, odnosno dok su ona još bila u rudimentarnoj fazi, kad nije bilo toliko medija i interneta. Osim toga, Dan Brown u knjizi opisuje kako je izbor novog pape privukao samo nekoliko TV kuća. Danas je, pak, to medijski događaj godine.

Što vas je najviše privuklo priči? – Najzanimljiviji su mi argumenti o nastanku svijeta. Je li ga stvorio Bog ili je nastao Velikim praskom? Sve to nema nikakvog utjecaja na naš svakodnevni život, ali govori o našoj duhovnosti. U borbi vjere i znanosti potrebno je mnogo rada i strasti na obje strane, osim ako ne odustanete govoreći kako to nema nikakvog smisla ni važnosti.

Može li se reći da film govori o dva velika straha današnjice – od terorizma i vjerovanja da iza scene svjetskih zbivanja ima mnogo više toga skrivenog nego što obično mislimo? – Svi možemo vidjeti koliko se razmahao terorizam, a teorije zavjere vežu se uz sva svjetska zbivanja. Izraelska glumica Ayelet Zurer rekla je da je prije snimanja posjetila Vatikan.

Jeste li i vi to učinili? – Bio sam mnogo puta u Rimu, i naravno, posjetio sam i Vatikan. Prvi put na medenom mjesecu. Sjećam se da sam morao odjenuti duge hlače jer inače ne bih mogao ući. Dobro da smo prije odlaska pročitali turistički vodič.

Jeste li čitali knjige o tajnom bratstvu Iluminati? Ako jeste, što mislite o njima? – Ponovno sam pročitao knjigu Williama Machestera “Svijet obasjan samo vatrom”, kao i tone drugog materijala. Volim čitati knjige o povijesti, pa sam uživao dok sam se pripremao za ovaj film. Što sam više saznavao, aspekti teorije zavjere u “Anđelima i demonima” su mi zvučali sve neuvjerljiviji, ali su mi ubojstva sve groznija. Vaša filmska partnerica hvali i vas i redatelja Rona Howarda da ste veoma pristojni i otvoreni.

Jesu li stariji glumci bili takvi i prema vama na početku vaše karijere? – Učio sam na primjeru ljudi s kojima sam radio. Na televiziji je Holland Taylor bio savršen primjer profesionalizma i pristojnosti. Uvijek je bio spreman za snimanje, zaigran, maštovit, trudio se da prizor zaživi pred kamerama. S njim sam snimao serijal “Bosom Buddies”. Producent Brian Grazer rekao je da je “Da Vincijev kod” bio film o zagonetki, a da su “Anđeli i demoni” više akcijski film.

Slažete li se s tim? – “Da Vincijev kod” je poput potjere za blagom kroz antiku, dok me “Anđeli i demoni” podsjećaju na ludu trku kroz suvremeni Rim. Već ste glumili Langdona.

Je li lakše ili teže vratiti se nekom liku? Nikad prije to niste učinili – osim u animiranom filmu “Priča o igračkama”, u kojem ste posudili glas Woodyju. Zašto? – Ništa nije lagano, bez obzira na to glumite li neki lik prvi ili 21. put. Svaki je trenutak potpuno nov. Svaka ideja mora biti povezana sa stvarnošću. Može vam pomoći ako poznajete neki lik, jer publika zna za njega, no glumeći Langdona u “Anđelima i demonima” morao sam sve uraditi ispočetka – to je ipak zaseban film.

Je li Dan Brown dolazio na snimanje? – Češće smo ga viđali dok smo snimali “Da Vincijev kod” jer smo imali mnogo više pitanja oko toga kako prevesti njegovu knjigu na filmski jezik. Sad je došao u Rim na početak snimanja i povremeno dolazio na set. No, mislim da su on i redatelj Ron Howard stalno razgovarali telefonom. Nekoliko ste puta radili s Howardom.

Je li se promijenio vaš odnos otkako ste 1984. snimili “Morsku sirenu u New Yorku”, vaš prvi zajednički film? – Ron i dalje očekuje od mene isto što je očekivao i prije: da na set dođem pripremljen i pun ideja. Tada, kao i sada, ne prestaje me pitati, kao i sve ostale na setu, što mislim o pojedinoj sceni. Rekli ste da vas zanima povijest, a Rim je pun povijesnih spomenika.

Jeste li ih razgledavali kad ste imali slobodne dane tijekom snimanja? – Mnogo više mi je značilo to što sam tijekom snimanja osjetio kako se živi u Rimu. Odlazak na kavu, gledanje nogometne utakmice u kafiću… Nikada to neću zaboraviti. Uzbudljivo je živjeti na mjestima i među građevinama koje su svjedočile događajima iz starog Rima, Svetog Rimskog Carstva, Drugog svjetskog rata…

Kakav je Ron Howard kao redatelj? – Ron je istodobno smiren i ispunjen panikom, no uvijek zna što treba uraditi. Na setu je spreman na suradnju i vjeruje da će svi slijediti svoje instinkte kad rade na filmu.

Je li istina da ste pomogli mladenki ući u crkvu na Panteonu i da ste joj pridržali skute? – Tko je mogao znati da se na Panteonu mogu održavati vjenčanja? Ondje smo imali samo jedan dan za snimanje dviju scena, kad su se odjednom ispred najpoznatije građevina na svijetu pojavili mladenka i njezin otac. Nismo im mogli uništiti najljepši dan u životu samo zato što smo ondje snimali film. Njezina limuzina nije mogla doći do ulaza u crkvu, pa sam joj ponudio ruku da se lakše popne stubama. Svi smo na snimanju zapamtili taj trenutak. Mladenka je bila prelijepa i mislim da je mladoženja pravi sretnik. Ron Howard kaže da nije baš dobar u rješavanju zagonetki.

A vi? – Poput Langdona, sviđaju mi se zagonetke koje se mogu riješiti logikom i poznavanjem činjenica. Poput Langdona i ja volim pobijediti, ali za razliku od njega, obično budem tek treći ili četvrti.

Andrea D. Miller

Linker
25. travanj 2024 18:10