EKSKLUZIVNO: KIRSTEN DUNST

Moja poetična golotinja

Bura emocija preplavljivala je holivudsku glumicu Kirsten Dunst (29) prošli tjedan na filmskom festivalu u Cannesu – od uzbuđenja zbog premijere filma “Melankolija” u kojem tumači glavnu ulogu, potom šoka zbog neumjesnih šala Larsa von Triera, redatelja filma, koji je na konferenciji za novinare izjavio da simpatizira Hitlera, te sreće – što je film ostao u utrci za nagrade (iako je festivalsko vijeće proglasilo danskog redatelja nepoželjnom osobom u Cannesu), a ona sama na kraju je proglašena najboljom glumicom.

No glumica iz New Jerseya naviknuta je na uspone i padove. Holivudsku slavu osjetila je već kao 12-godišnja djevojčica kad je glumila uz Brada Pitta i Toma Cruisea u “Intervjuu s vampirom”, a u njezinu filmografiju upisani su veliki hitovi poput trilogije o Spider-Manu i komercijalne propasti poput “Wimbledona” i “Marije Antoinette”. Ipak, s najvećim životnim problemima suočila se prije tri godine kad je završila u bolnici. Mediji su pisali da se liječi od ovisnosti o alkoholu, no onda je ona priznala da je u kliniku Cirque Lodge u Utahu otišla nakon šestomjesečne borbe s depresijom. Ironično, no ta teška životna situacija iznjedrila je njenu ulogu života – u “Melankoliji” glumi depresivnu djevojku koja uništi svoje vjenčanje te smireno čeka da golemi planet udari u Zemlju te da dođe do smaka svijeta.

Jeste li se bojali suradnje s redateljem, poznatim po tome da za svoje glumice ima vrlo radikale zahtjeve? – Bila sam svjesna njegove reputacije, a moje kolegice Bryce Dallas Howard i Char­lotte Gainsbourg uvjeravale su me da je Lars von Trier predivan čovjek, a na kraju sam se i sama uvjerila da je on divna, nježna duša.

Kako onda komentirate njegove skandalozne izjave? – Bilo je to neprikladno. Glupo je od Larsa što se upuštao u takve šale. Sada znam da sam ga trebala zaustaviti u brbljanju, ali u tom trenutku sam bila toliko šokirana da nisam znala što napraviti.

Je li vam sada žao što ste prihvatili ulogu u filmu? – Kada radite s Larsom von Trierom, znate da se svašta može dogoditi. Zato nikada nema žaljenja.

Osjećate li zbog vlastitog iskustva s depresijom neku posebnu bliskost sa svojim filmskim likom? – Moj lik u filmu ima više poveznica s redateljem, koji je i sam bolovao od depresije, pa sam o bolesti uglavnom razgovarala s njim. Naravno, to što sam se i ja s njom suočila samo mi je pomoglo da shvatim koliko je ta bolest opasna.

Biste li i sami voljeli imati tako raskošno vjenčanje kao u filmu? – Ne. Jedva sam hodala u toj vjenčanici. Moje idealno vjenčanje trebalo bi biti negdje u prirodi, gdje bih bila okružena rodbinom i najboljim prijateljima, a atmosfera bi bila mnogo opuštenija.

Je li vas redatelj dugo trebao nagovarati da se skinete pred kamerama? – Ne bih radila s nekim tko bi me morao uvjeravati da to napravim jer nema šanse da se skinem ako u scenariju ne postoji razlog za to. U “Melankoliji” golotinja ima svoju svrhu i poruku, a mislim da je Lars to snimio na vrlo poetičan način.

Dakle, postoji mogućnost i da s Larsom von Trierom snimite umjetnički pornofilm, kao što je najavio? – Da, bio bi to pravi potez za moju karijeru – čet­verosatni pornić s Charlotte Gainsbourg i Stellanom Skarsgardom. Znam da zvuči zabavno, ali o tome možete samo sanjati.

Kako ste se osjećali kad su vaše golišave fotografije iz filma objavljene na internetu? – To je naša stvarnost i znala sam od prvoga trenutka da će se to dogoditi. Na žalost, ne postoji način da se to spriječi.

Josip Jurčić

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve o glumici Kirsten Dunst potražite u novom broju tjednika Gloria (855).

Linker
20. travanj 2024 08:17