IRINA ČULINOVIĆ

Moja borba s melanomom

Otkako se početkom svibnja na Radio Anteni počeo emitirati spot trgovačkog lanca dm, koji upozorava na opasnost izlaganja suncu bez zaštite i golem porast broja oboljelih od melanoma, mnogi su u njemu prepoznali glas radijske voditeljice, 34-godišnje Irine Čulinović . No, nitko nije slutio da se kampanji Zaštiti se… i neka cijeli ovaj svijet još sja u suncu! pridružila iz osobnih razloga.

Velikogoričanki, zvijezdi radijske postaje Antena Zagreb, lanjskog je lipnja, naime, dijagnosticiran melanom, najzloćudniji tumor kože, čiji je nastanak povezan s prekomjernim izlaganjem suncu.

– Obožavam sunce i sunčanje, i s mora sam se uvijek vraćala crna k’o ugljen. Nisam svjetloputa, brzo pocrnim i meni sunce stoga ne šteti, mislila sam. Uvijek sam bila zdrava i uvjerena da se bolest, a osobito tumori, događaju nekom drugom. Kreme za sunčanje odabirala sam prema mirisu ili ambalaži, a ne prema visini zaštitnog faktora – priča Irina Čulinović, kojoj je melanom otkriven slučajno. Tijekom pregleda kože, na koji je došla zbog alergije koja joj se pojavila nakon vikenda na moru, liječnici se pogled s plika na bedru spustio na potkoljenicu. I tu je zamijetila madež čiji joj se izgled nije svidio.

Liječnica joj je savjetovala uklanjanje i uskoro joj je madež pod lokalnom anestezijom bio uklonjen i poslan na biopsiju.Tjedan kasnije doznala je dijagnozu.

– “Melanom!? Ja imam melanom…”, tutnjilo mi je u glavi. Liječnica se rasplakala sa mnom, i sama u čudu jer nemam svijetlu put, ni po čemu nisam bila “tip za melanom”, niti je madež vanjskim izgledom odavao koliko je opasan.

Kad se malo smirila, Irina Čulinović nazvala je svoje najbliže. Znala je da mora što prije na drugu operaciju, odstraniti okolno tkivo, kako bi se spriječilo širenje melanoma, odnosno malignih stanica.

Srećom, nalazi su bili dobri. Melanom s potkoljenice nije se proširio i na njega je danas podsjeća samo poveliki ožiljak. A dva druga potencijalna melanoma, potvrdila je biopsija, bili su samo “opasni” madeži. Nije morala na zračenje i dobila je jednostavnu terapiju. Svako jutro pije tabletu beta-glucana, koji jača imunitet, a svaka tri mjeseca, tijekom dvije godine, mora ići na pregled svih madeža. Da je bolesna, znali su samo njezini najbliži i kolegice s radija Sonja Šarunić , Barbara Kolar , Mirela Matković i Tihana Stejskal.

Prvih šest mjeseci nakon prve dijagnoze mnogo je radila, a svaki slobodni trenutak provodila je sa sinčićem Karlom.

Nakon svega ostali Irini Čulinović ostali su optimizam, humor i vjera da je uz pozitivan stav moguća samo jedna dijagnoza – sve je u redu. Zbog svega što je proživjela radijska je voditeljica i prihvatila suradnju s dm-om. Jer, otkriti melanom na vrijeme, znači živjeti.

Snježana Dragojević Harapin

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst pročitajte u novom broju tjednika Gloria (br. 801) koji na kioske stiže u četvrtak, 13. svibnja.

Linker
28. travanj 2024 23:03