ŽIVOT U MODI

Modni memoari vrijedni milijun dolara

Osoba koja je prošla mnogo toga u punih 70 godina – od karijere modela u 60-ima do stravične prometne nesreće – napokon je odlučila pružiti uvid u svoj inspirativni život. Šira publika primijetila je Grace Coddington tek s izlaskom filma ‘Vogue’: Rujansko izdanje’, koji je trebao razotkriti legendarnu urednicu američkog Voguea, Annu Wintour (61), no u biti je kao najveća zvijezda zasjala upravo njena crvenokosa kreativna direktorica.

U vrijeme kada se film o najvažnijem broju jednog modnog časopisa tek trebao početi snimati, Coddington je preko volje pristala da je svugdje prate filmaši i kamermani. No zahvaljujući njenoj izravnosti, nonšalantnosti i činjenici da će reći sve što misli, zasjenila je svoju prijateljicu urednicu.

Vatrena Grace odrastala je na malom otočiću u Walesu, daleko od dizajnerskih dućana, pa je Vogue bio njen jedini prozor u modni svijet – trebala ga je naručivati posebnom poštom, a na isporuku je čekala tri mjeseca. Njena karijera modela u Vogueu počela je kada je imala samo 17 godina, i to kada je netko poslao njene fotografije na natjecanje mladih modela.

Sa 26 godina doživjela je tešku prometnu nesreću u kojoj je izgubila sestru te je nakon toga preuzela odgoj svog nećaka. Također, ostala je bez očnog kapka kojeg je kasnije rekonstruirala plastičnom operacijom. Dvije godine nakon nesreće intervjuirala ju je urednica britanskog Voguea, Beatrix Miller, te je Grace dobila posao mlađe urednice. Nakon 19 godina rada kao urednica fotografije u britanskom Vogueu, preselila se u New York kako bi radila za kuću Calvin Klein. U srpnju 1988. pridružila se Anni Wintour u američkom Vogueu, gdje je do danas ostala raditi kao kreativna direktorica, a njene genijalne ideje i fascinantan osjećaj za umjetnost ono su što čini časopis tako posebnim.

Grace je radila na memoarima od prošle godine, no prije nekoliko mjeseci raspala se suradnja s koautorom Jayjem Fieldenom jer je ona zaključila da Fielden nema vremena za tako detaljnu priču kao što je njezina. Zajedno su radili 2002. godine na knjizi fotografija ‘Grace: Thirty Years of Fashion at Vogue’. Ipak, izdavačka kuća Random Hous kupila ih je za 1,2 milijuna dolara te će žena s 40 godina staža u najprestižnijem modnom časopisu nastaviti raditi na projektu s Vogueovim piscem Michaelom Robertsom.

Linker
24. travanj 2024 00:31