Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
OKRENUO SE VJERI

Mišo Hrnjak - život basista Azre dobio je novi smisao

Basist legendarne postave grupe Azra predstavio je autobiografiju u kojoj je otkrio da su ga iz pakla droge izvukli vojska te život u komuni kršćanske sekte u Mađarskoj, gdje je zasnovao obitelj i dobio petero djece.

Iz pakla droge, basist Mišo Hrnjak pokušavao se izvući raznim poslovima s plastikom, tekstilom, slikama od gline, nakitom od srebrne žice, odijevao se u crno i ponovno počeo tonuti u mrak iz kojeg je jedva bio isplivao.

U tom trenutku netko mu je skrenuo pozornost na Bibliju i Isusa, kojeg smatra revolucionarom i hipijem, te je odlučio slijediti njegov nauk i u Ljubljani se pridružio sljedbi Božje djece.

– Pobacao sam svih svojih 350 ploča, prodao sve instrumente, obrijao se, ošišao i otišao. Bilo je to 1987. Iduće godine otišao sam u Beograd, pa u Budimpeštu. Sa sektom sam proputovao cijelu Europu, ali sam se nekako uvijek vraćao u Mađarsku – pripovijeda Hrnjak, koji je početkom 90-ih u Budimpešti u vjerskoj zajednici upoznao buduću suprugu Uršulu.

Pripadnici sekte živjeli su u svojevrsnoj komuni u kojoj je svatko imao svoje zaduženje: Mišo je bio domar, a Uršula kuharica. Kad su dobili djecu, preselili su se u vlastitu kućicu s vrtom na obali jezera Velencea, u blizini ptičjeg rezervata. Ondje Mišo za život zarađuje izrađujući stolariju po mjeri, a Uršula daje satove engleskog – koji i kod kuće govore.

Kruno Petrinović

Više o putu do slave slavnog basista, pa ravno do dna – i natrag, pročitajte u aktualnom broju Glorije, koji je na kioscima od 21. svibnja.

Related content
Linker
12. travanj 2024 23:13