RAZOTKRIVANJE

Miro Ungar: Sjećanja i danas gode mojoj taštini

Miro Ungar , Legenda hrvatske estrade, koji pet desetljeća karijere i 73 godine života obilježava novim albumom simboličnog naziva – ‘Sad ili nikad’ – hedonist je velikog kalibra i ne može zamisliti život bez francuskih sireva i šampanjaca, domaćih vina i specijaliteta, punih ormara lijepe odjeće te ljubavi kojom ga zasipa četvrta supruga Sara, od njega mlađa 42 godine

Vrijeme prolazi, a vi se ne mijenjate. U čemu je tajna? – Vjerojatno u genima. Moja majka Katarina ima 95 godina, vitalna je i dobrog je zdravlja. Ni njoj nitko ne bi dao te godine.

Da možete vratiti vrijeme unazad, koju biste epizodu iz svog života ponovili? – Nastup s pjevačem i zabavljačem Tommyjem Steeleom u Londonu 1960., kad sam bio član kvarteta 4M. Steele je tada bio najveća britanska zvijezda i s njim smo uživo, u BBC-jevom studiju, otpjevali jednu pjesmu. To je isto kao da danas pjevate s Lady Gagom.

Što vam je najveća vrlina? – Dobronamjernost i naivnost. Iako nisam siguran jesu li to vrline…

A mana? – Kad nešto objašnjavam, toliko idem u detalje da “cijepam dlake” na debljinu od jednog mikrona. To je milijunti dio metra.

Što vas može izbaciti iz takta? – Loš bubnjar u bendu. To me, doslovce, izbaci iz takta dok pjevam.

A raspekmeziti? – Sretan kraj u ljubavnom filmu, kao i dokumentarci o životinjama.

Kako ste osvojili 42 godine mlađu suprugu Saru? – Ona je osvojila mene svojom vedrinom, pozitivnom energijom, ljepotom, ali i širokim općim znanjem. S njom mogu razgovarati baš o svemu.

A prvu suprugu, Terezu Kesoviju? – Sjećam se da me je osvojila “na prvu loptu”. Bila je drugačija od svih žena koje sam dotad upoznao, egzotičnog izgleda, odlučna i izravna. Uvijek se znala izboriti za ono što želi.

Jeste li ljubomorni? – Ako zaključim da imam povoda, ljubomoran sam. Ali i posesivan. Ljutim se kad pažnju moje supruge zaokupi nešto drugo osim mene.

Što vam se najviše svidjelo u Rusiji, gdje ste od 1967. do 1989. održali 19 turneja? – Tamo sam doživio takvo obožavanje da se to bez pretjerivanja može usporediti s onim što su imali The Beatlesi u vrijeme najveće popularnosti. Ta sjećanja i danas gode mojoj taštini.

Kojih je odjevnih predmeta najviše u vašem ormaru? – Uživam u lijepoj odjeći. Ima barem dvadeset pulovera, pedeset sportskih majica i tridesetak košulja. Slab sam na te odjevne “klasike”. Kao i na tenisice: imam najmanje pet pari.

Koji vam je dizajner omiljen? – Amerikanac Ralph Lauren jer njeguje kult sportske elegancije.

Što ste najotkačenije u životu napravili? – Prije četrdeset godina skočio sam s čuvenog mostarskog mosta u Neretvu. Svojedobno sam se na makedonskom skijalištu Šarplanina spuštao niz strminu na jednoj skiji jer mi se je druga slomila. Bio sam mlad i lud.

Bez čega ne možete zamisliti život? – Hedonist sam “velikog kalibra” i ne mogu živjeti bez dobre hrane i dobrog vina. Od francuskih sireva i šampanjaca do hrvatskih vina i specijaliteta.

Što nikad ne biste mogli oprostiti? – Prevaru i izdaju.

Da se zasitite pjevanja, čime biste se još voljeli baviti? – Ako se nakon 53 godine nisam zasitio pjevanja, vjerojatno nikada i neću.

Što čitate? – Putopisnu literaturu. Kad ne putujem, i na taj način upoznajem druge kulture i ljude.

Koliko ste albuma snimili u karijeri? – Kod nas sam snimio devet albuma i dvadesetak singlica za francusko, njemačko, bugarsko, rusko i talijansko tržište. Pjevao sam na jezicima tih zemalja.

Što je za vas sreća? – Voljeti i biti voljen.

Tanja Vučičević

Linker
26. rujan 2023 08:35