UGODNO I KORISNO

Mirna Maras - opuštanje u ljekovitom blatu

Ekstrakti naranče, cimeta i vanilije u ove su dane traženi kozmetički kokteli jer od njih krv uzavre i koža omekša, a voditeljica Mirna Maras tretmanima utopljavanja dodala je blatnu saunu na 33 stupnja Celzijevih, koja izbacuje toksine iz tijela.

Na spomen cimeta, đumbira, lješnjaka, klinčića, vanilije i meda mnogi pomisle da je riječ o sastojcima za neku slasticu. No, ta “slastica” nije stigla iz kuhinje, već iz laboratorija fitoaromaterapeuta, kemičara i apotekara, koji u sezoni esen/zima proizvode preparate s olfaktornim djelovanjem.

Ali opojan miris nije jedina kvaliteta tih balzama, mlijeka, pilinga i ostalih proizvoda za njegu tijela: oni liječe isušenu, perutavu i crvenu kožu, što je posljedica izloženosti vjetru, niskim temperaturama i suhom zraku u zagrijanim prostorijama, a mnogi od njih učinkovito pročišćavaju organizam.

– Tijelo treba osloboditi od štetnih tvari te potaknuti rad jetre, za što preporučujem čajeve od maslačka, čička i kadulje, kao i aromamasaže eteričnim uljima. Ulja se tijekom masaže apsorbiraju u kožu, a potom se aktivni sastojci krvožilnim sustavom prenose do stanica: ulje lavande opušta mišiće, a esencije ružmarina, čempresa, cedra i limuna potiču cirkulaciju te energiziraju i razbuđuju – objašnjava fitoaromaterapeutkinja i kozmetičarka Manuela Šapro iz zagrebačkog Centra lje po te i zdravog mršavljenja.

Kako bi koža što bolje upila ove dragocjene sastojke, dodaje, treba je osloboditi mrtvih stanica. Za to služi piling u kombinaciji s eteričnim uljima geranija, klinčića, vanilije i ostalih biljaka koje zimi griju tijelo te intenzivno mirišu. Odličan saveznik u detoksifijkacijskoj kuri je i ljekovito blato, koje u Termama Tuhelj pronalaze na vlastitim izvorima.

Riječ je o takozvanom peloidnom blatu koje “sazrijeva” prirodnim putem na dnu izvora vode čija je temperatura 33 stupnja, a koži vraća prirodnu pH vrijednost, rješava probleme s aknama, poboljšava tonus… Obično se miješa sa zelenom glinom, koja obiluje mineralima i oligoelementima, a “zadatak” joj je da upija nečistoće iz tkiva i drenira. U Termama Tuhelj osmislili su če tiri tretmana ljekovitim blatom – masažu, ob loge, njegu vlasišta i blatnu saunu – čija je cijena od 20 do 250 kuna.

– Najviše mi se svidjela masaža. Ima antistresni učinak, a i višestruko korisno djelovanje na kožu: pročišćava je, učvršćuje, osvježava i o bnavlja. Nakon masaže blato, naime, neko vrijeme ostaje na tijelu poput maske – kaže televizijska voditeljica MirnaMaras (34), zaštitno lice toplica, kojoj se odlazak u terme prestao svoditi samo na kupanje i spuštanje niz tobogan. Rituali za zdravlje i ljepotu, koji su idealni za “utopljavanje” u hladnim mjesecima, razlog su da ih posjećuje cijelu godinu.

Sonja Curi

Linker
16. travanj 2024 17:08