DRAŽESNE ĐURĐICE

Miris majskog cvijeća

D ok se u bivšoj državi praznik rada obilježavao crvenim karanfilima, u Francuskoj bi svakog 1. svibnja ulice gradova preplavile – đurđice. Gospine suzice – kako ih je narod prozvao prema starokršćanskoj legendi, po kojoj su Marijine suze padale na zemlju i iz njih su nicale đurđice – početkom svibnja su u punom cvatu i njihov opojni miris širi se iz mnogih vrtova.

Upravo taj neobičan miris – istodobno slatkast i opor, te jednako intenzivan kao i jasminov – glavna je tema svake kozmetičke priče u kojoj se spominje đurđica.

U proizvodnji parfema se koristi stoljećima, a jedan od najpoznatijih mirisa suvremene parfumerije je Muguet (francuski naziv za đurđicu), koji je 1906. kreirao slavni Jean-Paul Guerlain. Lani je, u spomen na to malo mirisno remek-djelo, lansirano samo 190 bočica reinterpretiranog Mugueta, koje su 1. svibnja puštene u prodaju na jednoj jedinoj lokaciji – Guerlainovoj parfumeriji na Elizejskim poljanama.

Parfemska kuća Annick Goutal ima svoju mirisnu interpretaciju đurđice, Caron također, Patricia de Nicolai je kreirala profinjeni Odalisque, u kojem đurđicu kombinira s jasminom, a u masovnijoj prodaji su poznati Gucci Rush 2, Cologne by Versace, Escada Magnetism i Chanel Cristalle.

No, osim za parfimiranje, đurđica se – u vrijeme dok nije bilo farmaceutske industrije – koristila u medicinske svrhe. Vjerovalo se da njezin miris utječe na jačanje memorije, a dokazano je da utječe i na rad srca. Inače, koliko god cvjetići u obliku bijelih zvončića bili prekrasni, aktivne tvari u listu đurđice su vrlo otrovne. No, u rukama dobrog travara ili liječnika, pripravci od ove biljke vrlo su djelotvorni, pogotovo za bolesti srca. U svakom drugom slučaju, treba paziti, i nakon što u vrtu uberete stručak đurđica, obvezno operite ruke.

Sonja Mlinar

Linker
23. travanj 2024 22:31