POVRATAK U ZAGREB

Mira Furlan: Strašno je ovdje biti žena

S lipanjskim vrućinama ekipi televizijskog serijala “Najbolje godine” iz Amerike je iznenada stiglo veliko glumačko osvježenje – slavna Mira Furlan (54). U novim epizodama “Najboljih godina”, što se ovih dana snimaju u Zagrebu i okolici, a prikazivat će se u jesen na Novoj TV, Mira Furlan glumi Violet, neobičnu ženu koja vjeruje u izvanzemaljce, spetlja se s Đukom (Velimir Čokljat), a prolazi i kroz religijsko ludilo pa počinje živjeti kod svećenika Andrije (Duško Valentić).

Miljenica publike u bivšoj Jugoslaviji, koja je prije 20 godina emigrirala u Ameriku i ondje postala zvijezda planetarnih TV hitova “Babilon 5”, “Izgubljeni” i “Navy CIS”, u Hrvatskoj nije snimala punih četvrt stoljeća, a ne skriva koliko je uzbuđena što ponovno radi u rodnom gradu. Uskoro će joj se u Zagrebu pridružiti i suprug, redatelj Goran Gajić (46), te sin Marko Lav (11), a početkom srpnja zajedno odlaze u Dubrovnik, gdje će Mira Furlan biti članica žirija šestog izdanja Libertas film festivala.

Otkud vi u “Najboljim godinama”? – Jako me razveselio poziv da se pojavim u tom šarmantnom, ovdje tako popularnom serijalu. Iz Zagreba u ovih 25 godina nije bilo baš nijedne ponude za film, a samo jedna ponuda za TV serijal prije nekoliko godina, koju nisam mogla prihvatiti zbog milijun razloga. Kako živim i radim u Los Angelesu, komplicirano mi je zbog poslova putovati na drugi kraj svijeta. Sada su se stvari, na moju veliku sreću, napokon posložile, i evo me opet u Zagrebu.

Prepoznaju li vas na zagrebačkim ulicama? – Prepoznaju me i jako su ljubazni. Kad sam prije dolazila u Zagreb, ljudi bi se malo osupnuli, kao da su vidjeli duha, što mi je bilo bolno, a sada mi se čini da im je drago kad me prepoznaju.

Dobacuju li vam na ulici? – Nedavno mi je neki dečko na biciklu, imala sam dugu haljinu, namjerno biciklom prešao preko te haljine. Nije znao tko sam, vidio me samo s leđa, usred Petrove ulice, usred dana. Jadne žene. Strašno je ovdje biti žena.

Nakon 16 godina sudovanja izborili ste pravo na otkup svog stana u Petrovoj ulici. Kako je ponovno živjeti u svom zagrebačkom stanu? – Prvi put nakon 20 godina živim u svom stanu i zapravo nemam riječi kojima bih opisala koliko mi je drago što je ta priča napokon završila.

Kako je vaš brak izdržao sve teškoće snalaženja u emigraciji? – Ljubav je ključ. Ljubav bi se uvijek probila kroz sve moguće teškoće, probleme i izazove. Imali smo samo jedno drugo, borili smo se i s vanjskim okolnostima, a često i sami sa sobom. Povremeno, ne uvijek, uspijevali smo nadvladati svoje slabosti i sumnje. Održali smo se zajedno, a to je važnije od love i karijere.

Nevio Pintar

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve o životu glumice Mire Furlan potražite u novob broju tjednika Gloria (br. 807) koji na kioske stiže u četvrtak, 24.lipnja

Linker
20. travanj 2024 03:59