ODMOR U KUHINJI

Milanka Opačić: Imam neutaživi apetit

Nova potpredsjednica hrvatske Vlade, Zagrepčanka Milanka Opačić (43) obožava jesti sve. Često traži “repete”, a objed ne može zamisliti bez deserta. Preko tjedna najčešće ruča u saborskom restoranu ili zagrebačkom restoranu Rossini, u neposrednoj blizini sjedišta njezine stranke SDP. I gotovo uvijek pojede dvostruko više od ostalih za stolom. Kad objeduje s članovima neke strane delegacije, jedva se suzdržava od smijeha gledajući muškarce, bar trideset kilograma teže od nje, koji se čudom čude kamo “strpa” toliku količinu hrane.

– Moji kolege su već naviknuli na moj neutaživi apetit. Jedem puno, a ništa me se “ne prima”, što je očito stvar genetike i dobrog metabolizma. A većinu njih “krase” lijepo zaobljeni trbuščići – uz smijeh kaže Milanka Opačić, diplomirana politologinja.

– Najviše volim vrganje, no kako nisu dostupni cijele godine, jedem i šampinjone. Najčešće ih punim sirom. Iako volim prirodu i šetnje obroncima Medvednice, nikad se nisam usudila ubrati niti jednu gljivu pa ih uvijek kupujem na tržnici. Pri branju gljiva treba biti vrlo oprezan jer je vrlo lako zabuniti se.

Političarka rado jede i neke morske delicije koje ju je naučila pripravljati prijateljica Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba. Dok Lana obožava kozice u umaku od vrhnja sa zelenim rezancima, na vrhu mamine top-liste je hobotnica s povrćem te ona ispod peke, koju također pripravljaju u Rossiniju. Zbog radnog vremena, u kuhanju najčešće uživa vikendom. Tada joj nije problem napraviti niti savijaču sa sirom ili jabukama, za koju sama mijesi i razvlači tijesto. To joj je, kaže, pravi užitak, svojevrsna “psihoterapija” nakon tjedne ludnice.

– Kad sam počela kuhati, i mama i susjedi bi mi dale recept, ali, o količinama nisu imale pojma jer su naučile sve raditi “od oka”. A ja to nikako ne mogu. Osobito kad pečem kolače. Tako sam mjesecima ganjala glumicu Jelenu Perčin da mi da recept za vrući čokoladni kolač koji se jede uz sladoled. Prava je kalorijska bomba, ali toliko slasna da joj ne mogu odoljeti. Dok moji pojedu po jedan ili najviše dva, ja slistim sve s pladnja. Doduše, za njegovu pripravu treba malo više vremena pa češće pravim tiramisu ili fritule, koji su brzo gotovi – kaže Milanka Opačić.

Snježana Dragojević Harapin

Pročitali ste skraćenu verziju teksta o kuhinji Milanke Opačić. U tiskanom izdanju Glorije (br. 887) saznajte i kako se nova potpredsjednica Vlade hranila u studentskim danima, kada je i naučila kuhati te koje je savjete o gljivama dala svojoj kćeri Lani. Možete se pretplatiti i na PDF izdanje.

Linker
01. svibanj 2024 09:06