INTERVJU

Michael Fassbender: Ne želim dolare, nego dobre filmove

Nova zvijezda holivudske A kategorije – tvrde američki novinari za irsko-njemačkog glumca Michaela Fassbendera, koji je publiku i kritičare osvojio ulogama u filmovima “Nemilosrdni gadovi” i “X-Men: Prva generacija”. A da njihove tvrdnje nisu pretjerane, pokazuje njegov raspored za sljedećih godinu dana: 34-godišnji glumac dobio je, naime, glavne uloge u čak sedam filmova, među kojima su “Prometej” – holivudski spektakl u režiji Ridleya Scotta, zatim “A Dangerous Method” s Keirom Knightley te “Shame” s Carey Mulligan. Dodaju li se tom popisu i novi projekti slavnih redatelja Stevena Soderbergha i Jima Jarmuscha, jasno je da Hollywood mnogo očekuje od Fassbendera.

No, kao gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, gdje je predstavio svoj film “Jane Eyre”, nije pokazao nimalo zvjezdane razmaženosti. Uvijek nasmiješen i pristupačan, na jednoj je festivalskoj zabavi iz petnih žila pjevao karaoke, a druge je večeri gostima jednog sarajevskog kafića spravljao koktele. Barmensku vještinu stekao je u obiteljskom restoranu u irskom gradiću Killarneyu, u koji su se njegovi roditelji, Josef i Adele Fassbender, preselili iz Njemačke kada su njemu bile dvije godine. Otkako su – zbog recesije – prodali restoran i povukli se u mirovinu, više vremena provode sa sinom pa su ga tako dopratili i u Sarajevo. No, dok je mama došla avionom, tata Josef i Michael sjeli su na svoje motore i krenuli iz Engleske prema Balkanu. Sarajevo je samo jedna od njihovih postaja, nakon koje su nastavili prema Grčkoj i Italiji.

Koliko vam je u karijeri bila bitna potpora roditelja? – Veoma, a tu sam zaista imao mnogo sreće jer je obitelj uvijek bila uz mene. I u onim rijetkim trenucima kada ja nisam vjerovao u sebe, oni su me gurali dalje i govorili da ne odustajem.

Kada ste shvatili da želite biti glumac? – Kad mi je bilo sedamnaest godina, u mojoj je školi osnovana dramska sekcija. Prijavio sam se iz znatiželje, no nakon tri-četiri sata zaljubio sam se u glumu. Od tada više nisam razmišljao ni o čemu drugome.

Jeste li tijekom deset godina – koliko vam je trebalo da ostvarite prvi veliki glumački uspjeh – kada pomišljali odustati? – Naravno, nema čovjeka koji nema takvih trenutaka. No, u mojem slučaju nije ih bilo mnogo. Ako želite opstati kao glumac, morate imati mnogo samopouzdanja da podnesete tolika odbijanja. Ni sam ne znam koliko su mi puta rekli da nisam dovoljno dobar i da nisam dobio ulogu. Često puta sam pomislio što mi sve to treba, zašto nisam upisao neki fakultet, zašto nisam imao plan B…

Od čega ste živjeli u to vrijeme? – Uz roditelje, koji su imali restoran, naučio sam dosta o ugostiteljstvu. Tako sam radio kao konobar, a zatim i kao voditelj nekih barova u vlasništvu mojih prijatelja. Nije mi loše išlo, ali život je takav da kada nešto očajno želite, onda to ne možete dobiti, a kada pomislite da je gotovo, onda se stvari počnu događati. Tako je bilo i s mojom karijerom. Kad sam se odmaknuo od glume, počeo sam dobivati dobre ponude i pozive na audicije.

Mislite li da je dobro što je vaš dolazak u Hollywood zapravo počeo neuspjehom – filmom “Jonah Hex”, koji se nije svidio ni kritici ni publici? – Da, taj je film pošteno propao, a ne znam zašto jer ga nisam pogledao. Na snimanju sam uživao, moj lik mi se veoma svidio, ali, očito, nešto nije funkcioniralo. No, to je život. Morate katkad i riskirati i biti pripravni na loše dane, jer bez toga nema napretka. Ako birate samo sigurne projekte, brzo se ulijenite i u vašem životu više nema izazova.

Imponira li vam titula novog seks-simbola? – Danas me publika voli, a već sutra bi mogli kazati da nisam dovoljno lijep. Kako je to nešto na što ne mogu utjecati, mogu samo zahvaliti obožavateljima što tako misle.

Kako to da ste u Sarajevo došli s roditeljima, a ne s djevojkom? – Kako znate da imam djevojku?

U američkim novinama pisalo se da vam je nova djevojka Zoe Kravitz, kći glazbenika Lennyja Kravitza, s kojom ste glumili u “X-Menu”. – Ne vjerujete valjda svemu što piše u novinama.

Josip Jurčić

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju s Michaelom Fassbenderom pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 866) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
26. travanj 2024 23:06