68. MOSTRA

Michael Fassbender najbolji glumac u Veneciji

Irsko-njemački glumac Michael Fassbender zaokružio je sjajnu godinu osvajanjem nagrade Coppa Volpi za najboljeg glumca na 68. filmskom festivalu u Veneciji. Ulogom ovisnika o seksu u filmu “Shame” Steve McQueena , 34-godišnji Fassbender od samoga je početka slovio za favorita, a festivalski žiri na čelu s redatelje Darrenom Aronofskym samo je potvrdio te prognoze. Simpatični glumac, koji je prije mjesec dana tulumario po Sarajevu i Dubrovniku, nagradom u Veneciji samo je potvrdio svoj ulazak u holivudsku A-kategoriju, ali i istaknuo jaku kandidaturu za Oscara u 2012. godini.

MICHAEL FASSBENDER: EKSKLUZIVNI INTERVJU ZA GLORIJU

­

I dok su glumačke nagrade dodijeljene favoritima, najboljom glumicom proglašena je veteranka iz Hong Konga Deani Yip s filmom “Tao Jie”, Zlatni lav za najbolji film ipak je pomalo iznenadno otišao u ruke legendarnog ruskog redatelja Aleksandra Sokurova i to za film “Faust”. Nakon novinarske projekcije adaptacije čuvene Goetheove verzije njemačke legende dobila je euforičan aplauz, no isto tako dio novinara je napustio dvoranu prije kraja, što dovoljno pokazuje da se radi o filmu koji će podijeliti publiku – ili će ga obožavati ili mrziti. Festivalski žiri stavio se, pak, u ovu prvu kategoriju.

­

Iako je ovogodišnja Mostra bila pod velikim utjecajem Hollywooda, nagrade to ničime ne pokazuju pošto je žiri odlučio da nijedno priznanje ne ode u ruke Ameriku. Srebrnog lava za najboljeg redatelje osvojio je Kinez Cai Shangjun, čiji je film “ren Shan Ren Hai” u konkurenciju došao kao film iznenađenja, a posebna nagrada žirija otišla je u ruke talijanskog redatelja Emanuela Crialesea za film “Terraferma”.

Nagradu FIPRESCI-ja, svjetskog udruženja filmskih kritičara, osvojio je film “Shame” Stevea McQueena.

Josip Jurčić

Linker
25. travanj 2024 10:37