SPOR OKO GLUMICE

Mia Oremović još nije pokopana

Glumačka diva Mia Oremović ni mjesec dana nakon smrti nije pokopana, no ne zbog toga što je, kako su neki govorili, umrla u bijedi i neimaštini, već zato jer se njezini bližnji ne mogu dogovoriti u koju će je grobnicu položiti.

Naime, njezina skrbnica i navodna rođakinja, Ankica Jaki iz Križevaca i Stela Maček, kći njezine prijateljice koja živi u Kanadi i s kojom je Mia za života sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju i nerijetko je nazivala svojom nećakinjom iako nisu bile u krvnom srodstvu, spore oko toga u čijoj će ‘režiji’ njezina urna biti položena u grob. Obje su podmirile troškove kremiranja i posljednjeg ispraćaja, a dok se ne razjasne sporne okolnosti, urna je na čuvanju u zagrebačkom Krematoriju.

A sporne su okolnosti navodno izazvale dvije oprečne glumičine želje. Stela Maček, koja je prema ugovoru o doživotnom uzdržavanju glumicu i dužna pokopati, glumičinu urnu želi položiti u grobnicu Hrvatskog društva dramskih umjetnika na zagrebačkom Mirogoju, što je bila izričita Mijna želja koju je potpisala 2002. i pohranila u HDDU-u. Stela Maček u proteklih je osam godina redovito svaki mjesec uplaćivala na glumičin račun svotu određenu za njezino uzdržavanje, no glumica taj novac, a navodno se radi o 80.000 dolara, nije uopće trošila jer je živjela skromno.

Ankica Jaki je njezina skrbnica koja je tvrdila da je glumičina daljnja rođakinja, da nisu bile u kontaktu devet godina te je preuzela brrgu o glumici. Kad je ovoga proljeća, nakon pada, Mia Oremović završila u Prihijatrijskoj bolnici Vrapče, otamo ju je Ankica Jaki odvela u svoj dom u Križevce, a kako he glumica zahtijevala danonoćnu skrb prebacila ju je u starački dom, iako je Mia Oremović uvijek tvrdila da ne želi u takav dom. Ankica glumicu želi pokopati u svojoj obiteljskoj grobnici u Križevcima jer ju je to glumica navodno zamolila jednom kad su zajedno išle na groblje.

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst potražite u novom broju tjednika Gloria (br. 816) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
27. travanj 2024 00:11