Sipa/Cropix
VESELA LADY

Meryl Streep: Napit ću se kao Margaret Thatcher

Nakon “Kramera protiv Kramera” 1979. i “Sofijinog izbora” 1982. godine Meryl Streep , glumačka diva sa 17 nominacija za Oscara, napokon je uzela i svoj treći zlatni kipić, za glavnu ulogu u filmu “Čelična Lady”.Svoje oduševljenje podijelila je i s novinarima na press konferenciji.

Kako ste se osjećali kad su pročitali vaše ime? – Bila sam oduševljena. Mislila sam da sam tako stara i iscrpljena, ali kada su me prozvali jednostavno sam ušla u neku vrstu, ne znam, bijelog svjetla. Bila sam ponovno dijete. Dijete sam doista i bila kada sam prije 30 godina osvojila posljednjeg Oscara. Divno je to, tim više što je i moj dugogodišnji kolega, šminker i frizer Roy Helland večeras također pobijedio. I to ne za kreiranje kakvog čudovišta, nego ljudskog bića, a vrlo je neuobičajeno u njegovo branši da se nagrada da nekome tko samo transformira ljude. Stvarno sam ponosna na njega.

Gospođa Thatcher voljela je viski – hoćete li ga i Vi popiti večeras? – Mislim da ću početi s par čaša, a onda ćemo vidjeti hoću li moći hodati do Ferragamosa.

Jeste li upoznali gospođu Thatcher tijekom priprema za ulogu? – Ne. Ona se potpuno povukla iz javnog života posljednjih godina. Ali proučavala sam ju kroz arhivske snimke. Izazov je bio pokušati zamisliti njen današnji život i to je bila čista mašta scenarista Abija Morgana i mene, s mnogo slobode, ali i odgovornosti prema stvarnoj povijesnoj osobi. Kao umjetniku bilo mi je to vrlo ispunjujuće iskustvo, jer taj film je u početku o Margaret Thatcher, a na kraju o svima nama.

Možete li opisati trenutak kada ste se prvi put pogledali u ogledalo i vidjeli Margaret Thatcher kako vas promatra? – Kada smo postigli pravi omjer, do kojega smo stigli s uvijek manje i manje šminke, navikla sam se na to da u ogledalu vidim sebe, a ne Margaret Thatcher. Bilo mi je važno da ne gledam gumu nego lice. U toj fazi kreiranja lika već sam se transformirala u glavi i srcu te kopirala Margaret i njene brige, ciljeve, interese, osjećaj pravde i ostalo. Kada smo prvi put nanijeli šminku za pozne godine nalikovala sam svome ocu.

Koji vam je od vaša tri Oscara najdraži i koliko se iskustva njihova osvajanja međusobno razlikuju? – Pročitala sam jučer pjesmu koja nema nikakve veze s vašim pitanjem, ali kaže “Čudno je biti ovdje jednom, a čudno je i vratiti se”. To je istina. Čudno je, sve to. Ako ste ljudsko biće, i to je čudno. A ako niste, ne znam, vjerojatno je i to zabavno.

Spomenuli ste kako je prošlo puno vremena od vašeg prošlog Oscara. Jeste li se brinuli da se to neće nikada ponoviti? – Ne. Imam sve što sam ikada željela. Iskreno, razumijem zamor mnome i šokira me da se večeras nije osjetio. Ne uzimam ništa zdravo za gotovo i vrlo sam sretna.

Kako održavate bliske obiteljske odnose s tako gustim poslovnim rasporedom? – To biste mogli upitati bilo koju zaposlenu ženu i dobiti milijun različitih odgovora. Riječ je o izazovu s kojim se sve nosimo, ali budući da se bavim umjetnošću ne idem svaki dan na posao te sam stoga fleksibilnija. I kad sam bila mlada i bez novca radila sam samo po četiri mjeseca odjednom. Djeca mi nikada nisu znala kada ću biti doma, ali mogućnost da često budem s njima bila je vrlo vrijedna. No sve je to neprestana borba. Ako su poslovi fleksibilniji, a muškarci angažiraniji to bolje za žene na koje inače sve padne.

Možete li nešto reći o svom projektu The Women’s Museum? – Hvala što pitate o tome. Ne postoji niti jedan nacionalni muzej žena, ali zato egzistira mnogo neispisane povijesti ženskog doprinosa našoj zemlji i svijetu. Mislim da bi bilo vrlo nadahnjujuće imati jedan veliki centar u kojem bi se moglo učiti o onome što je o ženama ostalo prešućeno. Tijekom stoljeća povijest nije marila za nas, pa vjerujem kako bi bilo odlično da djevojčice i dječaci imaju gdje saznati o doprinosima svojih pretkinja, baš kao i predaka.

Koji biste savjet dali djevojčicama koje žele započeti filmsku karijeru? – Nikada se nemojte predavati. Mnoge djevojčice diljem svijeta žive u nevjerojatno teškim uvjetima. Šou biznis je partija golfa u usporedbi s onim kako su djeca diljem svijeta prisiljena odrastati.

PROČITAJTE VIŠE: Meryl Streep nakon 30 godina opet osvojila Oscara

Linker
16. travanj 2024 22:40