U.S. Department of Agricu / Flickr
ZDRAVA NAMIRNICA

Maslinovo ulje - najčešće pogreške čuvanja i odabira

Tajni sastojak mnogih zdravih obroka, ali i kozmetičkih preparata je ljekovito i kvalitetno maslinovo ulje. Međutim, valja imati na umu nekoliko osnovnih pravila o biranju, konzumiranju i čuvanju ove vrijedne namirnice.

Snižava razinu štetnog kolesterola, pomaže u čišćenju arterija i sastavni je dio prehrane dijabetičara. Sprječava nastanak žučnih kamenaca, čira na želucu i dvanaesniku.

Maslinovo ulje pomaže rastu djece, usporava starenje, dobro je za kosti i zglobove, kožu, jetra i crijeva.

S obzirom na sve navedene blagodati, dobro je imati na umu neke pogreške koje mnogi čine u čuvanju i odabiru:

1. pogreška: Kupovanje maslinovog ulja u plastičnoj ili posve prozirnoj boci

Dva najveća naprijatelja maslinovog ulja su zrak i sunce. Stoga, ne kupujte maslinovo ulje u plastičnoj ili prozirnoj boci. Umjesto toga kupite ono u zelenoj boci i čuvajte ga na tamnom mjestu.

2. pogreška: Čuvanje ulja na toplom

Maslinovo ulje nikako ne biste smjeli čuvati u blizini pećnice i na toplome jer će promijeniti aromu. Radije ga čuvajte u kuhinjskom ormaru, iza zatvorenih vrata i što dalje od izvora topline.

3. pogreška: Odabir ulja prema boji

Mnogi miješaju boju ulja s njegovom kvalitetom, međutim, boja je samo pokazatelj kada su masline brane i prešane. Boja ulja varira od lagano zelenkaste boje pa do zlatno žute.

4. pogreška: Nije svako maslinovo ulje jednako

Birate li najskupljeg ili najjeftinijeg proizvođača, ili se poput većine ljudi držite sredine? Pokušajte na svojoj polici uvijek imati jedno maslinovo ulje za kuhanje i jedno vrhunske kvalitete koje ćete koristiti za salate, namaze i slične recepte.

5. pogreška: Čuvanje ulja

Maslinovo ulje ne biste trebali čuvati (ili konzumirati) duže od 2 godine nakon otvaranja jer nakon toga ulje gubi svoju teksturu, nutritivne vrijednosti i okus.

Linker
26. travanj 2024 08:50