Tajni sastojak mnogih zdravih obroka, ali i kozmetičkih preparata je ljekovito i kvalitetno maslinovo ulje. Međutim, valja imati na umu nekoliko osnovnih pravila o biranju, konzumiranju i čuvanju ove vrijedne namirnice.
Snižava razinu štetnog kolesterola, pomaže u čišćenju arterija i sastavni je dio prehrane dijabetičara. Sprječava nastanak žučnih kamenaca, čira na želucu i dvanaesniku.
Maslinovo ulje pomaže rastu djece, usporava starenje, dobro je za kosti i zglobove, kožu, jetra i crijeva.
S obzirom na sve navedene blagodati, dobro je imati na umu neke pogreške koje mnogi čine u čuvanju i odabiru:
1. pogreška: Kupovanje maslinovog ulja u plastičnoj ili posve prozirnoj boci
Dva najveća naprijatelja maslinovog ulja su zrak i sunce. Stoga, ne kupujte maslinovo ulje u plastičnoj ili prozirnoj boci. Umjesto toga kupite ono u zelenoj boci i čuvajte ga na tamnom mjestu.
2. pogreška: Čuvanje ulja na toplom
Maslinovo ulje nikako ne biste smjeli čuvati u blizini pećnice i na toplome jer će promijeniti aromu. Radije ga čuvajte u kuhinjskom ormaru, iza zatvorenih vrata i što dalje od izvora topline.
3. pogreška: Odabir ulja prema boji
Mnogi miješaju boju ulja s njegovom kvalitetom, međutim, boja je samo pokazatelj kada su masline brane i prešane. Boja ulja varira od lagano zelenkaste boje pa do zlatno žute.
4. pogreška: Nije svako maslinovo ulje jednako
Birate li najskupljeg ili najjeftinijeg proizvođača, ili se poput većine ljudi držite sredine? Pokušajte na svojoj polici uvijek imati jedno maslinovo ulje za kuhanje i jedno vrhunske kvalitete koje ćete koristiti za salate, namaze i slične recepte.
5. pogreška: Čuvanje ulja
Maslinovo ulje ne biste trebali čuvati (ili konzumirati) duže od 2 godine nakon otvaranja jer nakon toga ulje gubi svoju teksturu, nutritivne vrijednosti i okus.