LIJEPI NOKTI

Marija Borić oduševljena zelenom manikurom

Veganska prehrana, što znači odricanje od namirnica životinjskog porijekla, nije neka novost. Kao ni kozmetika za njegu lica i tijela koja strogo slijedi ekološke principe. No, ‘zeleni’ preparati za manikuru, čiji su dio čak i lakovi za nokte sa sastojcima organskog porijekla, nisu baš uobičajeni. Jedan takav ‘endem’ je marka SpaRitual, koju je osmislila Amerikanka Shel Pink, članica organizacija za zaštitu prirode Go Green i Trash for Teaching. Njeni proizvodi nisu testirani na životinjama, ambalaža im je biorazgradiva, a ‘kemije’ nema ni u tragovima. Lakovi ne sadrže štetne kemijske tvari poput formaldehida i toulena, a preparati koji se koriste u njegujućim ritualima isključivo su od biljaka uzgojenih bez sintetičkih gnojiva i pesticida, što znači da su i moguće alergijske reakcije svedene na minimum. Sastav proizvoda za njegu ruku i te kako je bitan sada kad ih češće nanosimo jer nam je koža isušena zbog hladnoće vani i suhog zraka u grijanim prostorima.

Dermatolozi preporučuju da kremu nanesemo svaki put kad osjetimo da su nam ruke suhe te nakon svakog doticaja s vodom. Toga se drži i glumica Marija Borić (31), finalistica showa Zvijezde pjevaju, koja sama obavlja kućanske poslove, a najviše od svega – pere suđe.

– Nastojim koristiti vrlo blage deterdžente, ali ne zapostavljam ni njegu. Jedni vole testirati parfeme, drugi kreme za lice, a ja kreme za ruke i tretmane za njegu, to više, što ni za najvećih hladnoća ne nosim rukavice. Obožavam i lakove za nokte, svih mogućih boja, a jarke nijanse volim čak i zimi, jer mi nekako razbiju sivilo – objašnjava glumica, koja vjeruje u iscjeliteljsku moć biljaka.

Tretmanima SpaRituala, čija je cijena u zagrebačkom Studiju za nokte Nina 150 kuna, baza su esencijalna ulja geranija, eukaliptusa, tamjana i đumbira, koji je bio Marijin izbor.

Damir Leljak

Snimio: Matej Dokić

Pročitali ste skrećnu verziju teksta. Sve o tretmanima njege ruku pročitajte u tiskanom broju Glorije (br.892) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
24. travanj 2024 03:37