INSTAGRAM
PRAKTIČNI SAVJETI

Mali vodič za depilaciju - prednosti i nedostaci pojedinih metoda

Toplo vrijeme i odlazak na more podrazumijevaju pojačanu higijenu i depilaciju, više ili manje, eksponiranih dijelova tijela. Ukoliko s njima niste upoznati ili vam je potreban samo mali podsjetnik najpoznatijih metoda depilacije, pred vama je tekst koji vam u tome može pomoći.

Donosimo vam pregled najuobičajenijih metoda depilacije te njihove prednosti i mane, kako biste mogli odabrati onu koja vama najbolje odgovara.

Depilacijske kreme

Depilacijske kreme u sebi sadrže kemikalije koje ne režu, nego rastapaju dlačice pa im treba više vremena da ponovno narastu, otprilike sedam do deset dana. Dlačice koje potom počnu rasti nisu tako oštre kao kod brijanja pa se smanjuje mogućnost urastanja.

S druge strane, treba biti oprezan i testirati kremu na koži jer u mnogim slučajevima mogu izazvati alergijsku reakciju.

Brijanje

Brijanje običnom britvicom bi trebao biti spas u zadnji čas, a nikako ne metoda rješavanja dlačica. Brijanje ne uklanja niti korijen, niti folikulu, a cjelokupan proces se treba ponavaljati vrlo često, svakih nekoliko dana.

Također, koža je izložena pretjeranoj iritaciji i urastanju dlačica, a svakako je nužno izbjegavati brijanje na suho jer može izazvati infekcije i ostaviti ožiljke.

Vosak

Vosak je najčešća metoda uklanjanja dlačica jer njegovi rezultati relativno dugo traju. Dlačice se uklanjaju iz korijena i tako se postepeno smanjuje njihov rast i čvrstoća. Idealna dužina za depilaciju dlačica je pet milimetara.

Ova metoda u početku može biti bolna, no s vremenom je sve podnošljivija i bezbolnija, a o dlačicama ne trebate brinuti barem sljedeća tri tjedna.

Brazilska depilacija

Brazilska depilacija se odnosi na depilacija intimnog područja uz pomoć voska i traka. Dlačice se u potpunosti uklanjaju, a ako je prakticirate redovito, svaki put je sve manje bolna.

Imajte na umu da bikini zonu ne tretirate barem dva dana prije, tijekom te dva dana nakon mjesečnice jer je koža tada najosjetljivija, nego ju obavite sredinom mjesečnog ciklusa – tijekom ovulacije.

Egipatska depilacija

Posebno se preporuča za depilaciju osjetljive kože lica, prepona i za stariju kožu, a zbog tehnike izvođenja, glatka koža u pravilu traje duže nego kod depilacije voskom.

Depilacija šećernom pastom zahtjeva dlaku dužine tek 3 do 4 milimetra, a uklanja i urasle dlačice. Nanosi se mlaka, a ne vruća, što u potpunosti isključuje mogućnost nastanka opeklina.

Depilacija koncem

Čupanje dlačica koncem ili threading izvodi se brzim potezima stezanja i širenja konca te se pritom zahvaća i najsitnija dlačica koja se čupa iz korjena. Threading se najčešće primjenjuje na području obrva, nausnica i lica, a rezultati traju oko četiri tjedna.

Ovaj tretman je gotovo bezbolan i relativno je brzo gotov, ovisno o broju dlačica i mjestu depilacije.

Aparati za epilaciju

Epilator je aparatić koji čupa dlačice s veoma sličnim učinkom kao i depilacija voskom – iz korijena. Njegovi nedostaci su da dlačice češće urastaju te da bol raste sukladno dužini dlačica.

Korištenje epilatora može izazvati iritaciju kod osjetljive kože i često puta ne uspije počupati sve dlačice pa je potrebno još jednom proći pincetom ili britvicom.

Linker
14. travanj 2024 13:44