TAJNE LJEPOTE

Mala škola šminkanja Nere Stipičević

Prije pedesetak godina djevojke su pohađale tečajeve krojenja, šivanja, pletenja i ostalih vještina s kojima bi pokazivale koliko su, zapravo, poželjne i ženstvene, a danas je trend upisati – malu školu šminkanja. No, mlade djevojke – baš kao i zrele žene – tu ne uče samo kako uljepšati i transformirati svoje lice, nego i stječu vještine koje im u svakom trenutku mogu postati i profesionalni izazov.

Nera Stipičević , 28-godišnja glumica i pjevačica, nema, doduše, nikakvih profesionalnih planova s make-upom, no školu šminkanja u KimiJan Beauty & Make-up Studiju u Samoboru upisala je iz vrlo pragmatičnog razloga – da se prije nastupa katkad može i sama urediti.

S vlasnicom studija Tinom Jesenković surađivala je na filmu ‘Neke druge priče’, potom i u showu Ples sa zvijezdama, gdje je pobijedila, a onda je shvatila da nije dovoljno gledati vizažisticu na djelu – ako o svemu tome želi saznati nešto više. Teorijski i praktični dio nastave trajao je pet sati (cijena za polaznice je 600 kn), tijekom kojih je naučila svašta, a za čitateljice Glorije je izdvojila sedam najvažnijih točaka…

1 PODLOGA Prilikom kupnje pudera treba paziti na odabir nijanse – ne smije biti pretaman, pogotovo za žene zrelije dobi, kojima tamne nijanse dodaju koju godinu. Idealna boja je ona koja je najsličnija boji vašeg tena, uglavnom neutralne nijanse koje nemaju ni previše crvenkastih, ni previše žućkastih pigmenata. Ako netko ima masnu kožu, neka odabere hidratantni puder, dok se zreloj koži preporučuju tonirane kreme koje će je nahraniti i izjednačiti boju tena. Tekući puder najlakše se nanosi prstima ili kistovima sa sintetičkom dlakom, jer prirodna previše upija puder, i to od sredine lica, odnosno no­­sa, prema kosi i bradi. Podlogu je potom dobro fiksirati puderom u prahu, koji je najpraktičnije nanijeti četkom od prirodne dlake ili jastučićem od velura.

2 KOREKTOR Uloga korektora je da prikrije problematična područja na licu, a to je najčešće dio oko očiju. Budući da je tu koža najtanja, kroz nju ‘probija’ mreža ka­­pilara i stvara podočnjake – koje je najbolje prekriti korektorom narančastih to­­­nova jer će ih on neutralizirati. Nikako se ne smiju koristiti po­­svjetljivači (kao što je YSL Touche Eclat) jer se njima ne pokrivaju podočnjaci – njihova je uloga da naglase određeni dio lica. Ako želimo pokriti prištiće, odnosno crvenilo, najbolje je to učiniti korektorom zelenkastih tonova. (LANCOME Teint Miracle prikriva podočnjake i sitne bore, 260 kn; CHANEL Estompe Eclat, korektor za prikrivanje prištića, 187 kn).

3 OBRAZI Rumenilo licu daje svježinu, ali žene griješe kad ga koriste s namjerom da neki dio lica ‘suze’ ili ‘smanje’. Najprirodnije izgleda kad ga nanesemo na sredinu lica, takozvane jabučice – dio koji se izboči kad se nasmijemo. Najbolje ga je nanijeti četkom srednje veličine od prirodne dlake koja je mekša od sintetičke. Osobe s problematičnim tenom trebaju izbjegavati rumenila sa sjajećim česticama jer one još više naglašavaju nepravilnosti kože. Ženama zrelije dobi preporuča se rumenilo u kremi jer koži daju svježinu i zdravi sjaj te je ne isušuje, a najbolje ga je utapkati prstima ili nanijeti četkom od sintetičke dlake (GIVENCHY Le Prisme rumenilo u boji fuksije, 304 kn).

4 OBRVE Obrve ne smiju biti ni predebele ni pretanke, ali kako se malo koja pripadnica ljepšeg spola može pohvaliti savršenim oblikom, često ih je potrebno – docrtati. Ako su, dakle, rijetke, treba ih popuniti sjenilom za obrve – najbolje je da bude u boji obrva ili malo svjetlije od njih – i to tako da se kistić laganim pokretima vuče od unutrašnjeg kuta oka prema vanjskom u smjeru njihova prirodnog rasta.

5 OČI Ne treba se držati pravila da se sjenilo mora kombinirati uz boju oka, no nijansiranje je i te kako va­žno. Mat sjenilo – najčešće bež – nanosi se cijelim područjem gornjeg kapka, od korijena trepavica do linije obrva. Linija uz rub, do pregiba, sjenča se srednje tam­nom nijansom, a na vanjske kutove dolazi – najtamnija. Cijeli make-up dobro je ‘fiksirati’ olovkom ili sjenilom pomiješanim s malo vode – jer na taj način možete postići pravilniji oblik. (ESTEE LAUDER Pure Color Eye 10 Ivory Slipper monosjenilo, 213 kn).

6 MASKARA Nanošenje maskare po­­­slje­­d­­nja je – ali najvažnija – faza uk­­ra­ša­va­nja očiju. Ona vizualno po­­većava gustoću trepavica, pr­­­­o­­­­­­dužuje ih i uvija, a nanosi se ta­­ko da se četkica od korijena cik-cak pokretima izvlači prema gore. Za prirodan izgled – pogotovo ako je riječ o plavušama – preporuča se smeđa mas­ka­ra, a par­­tijanericama vodootporna jer može ‘izdržati’ cijelu noć. (BOURJOIS Volumizer, maskara za rasčešljavanje trepavica i njihovo produženje, 84 kn; MA­­­YBELLINE NY Falsies Black Drama vizualno povećava volumen trepavica, 59,90 kn).

7 USNE Iako ne treba slijepo slijediti pravila, najbolje je da ruž – ako je riječ o dnevnoj varijanti – bude što sličniji prirodnoj boji usana. Za bolju definiciju, dobro je olovkom – za nijansu tamnijom od ruža – iscrtati rub te omekšati prelaze četkicom. Time će se, ujedno, usne vizualno povećati, pogotovo ako se nanese svjetliji ruž i sjajilo. Tko ih, pak, želi smanjiti, mora izbjegavati mnogo sjajila i koristiti kremaste mat ruževe. Važno je naglasiti da žene griješe kad nanose velike količine sjajila: dovoljno ga je nanijeti samo na središnji dio usana, a prije toga je dobro staviti balzam koji hrani usne, a sjajilo čini postojanijim. (BOURJOIS Effet 3D, sjajilo s kristalićima voska, 69,90 kn).

Damir Leljak

Linker
03. svibanj 2024 09:12