GLORIA PROMO

Makedonija je zemlja gurmana i na daleko poznate makedonske gostoljubivosti

Makedonija je zemlja okusa. Želite li jesti u Makedoniji, apetit će se povećati, već nakon prvoga zalogaja hrane. Kušate li samo gutljaj vina, nećete nikako utoliti žeđ. Ovdje ljudi znaju kako se može uživati u hrani i piću uz svojevrstan ritual.

Puno sunčanih dana su izvor bogatih okusa i začina makedonske kuhinje. Regiju karakterizira prikladna klima za uzgoj voća, povrća i raznolikih začina. Svake godine su voćnjaci i vrtovi puni neodoljivog sočnog voća, povrtnjak uvijek bogat zelenišem, a meso prirodno i izvrsne kvalitete.

Makedonija će lako zadovoljiti svačije kulinarske želje – onih koji žele mesne i riblje specijalitete, kao i onih koji vole vegetarijansku i raznoliku hranu. Svako doba ima sezonsku hranu, a gotovo svaka regija ima drugačije specijalitete. Jednostavno, veliki je izbor i ne možete pogriješiti.

Dolina okusa za gašenje žeđi svakog turista koji dolazi degustirati makedonsko vino najviše kvalitete. Postoji legenda koja kaže da je neko vrijeme suha Tikveška regija u Makedoniji imala više vina nego vode.

U nekim selima oko Tikveša, kuće su građene opekom i ciglom od blata, pripravljenim sa vinom. Ovo je vino kušao i sam Filip II i Aleksandar Makedonski, članovi makedonske kraljevske dinastije poznati kao veliki ljubitelji vina.

U drevnoj Makedoniji održavaju se i takozvani “Dionizovi Dani” u čast boga vina Dioniza. Svaki gutljaj Makedonskog vina je savršeni dar bogova. Tikveški uzgajivači vinove loze 14. veljače slave dan Sv. Tripuna, zaštitnika vinara. Vinari slave ovaj blagdan uz obavljanje različitih rituala: u ranim jutarnjim satima idu u crkvu i uzimaju blagoslovljenu vodu, kojom se potom ritualno zalijeva vinograd.

Makedonija ima 280 sunčanih dana pogodnih za uzgoj izvrsnih vina bogatog, snažnog i jedinstvenog okusa i visoke koncentracija mirisa i svježine. Kvalitetna vina jakog karaktera izrađena su od grožđa visoke kvalitete. U srcu Balkana, u dolini Vardara proizvode se isključivo vrhunska sortna vina, ali i grupa domaćih egzotičnih sorti poput Stanušina.

“Makedonsko devojče Stanušina” je stara Makedonska autohtona sorta vinove loze koja se ne uzgaja nigdje drugdje u svijetu, a može se naći samo u Tikveškoj regiji Makedonije. Cijela se povijest Makedonije kroz nju može ispričati, jer je se na tom području stvarala povijest zemlje.

Makedonske vinarije u okolici su širom otvorile vrata za sve posjetitelje koji žele naučiti više o povijesti vinske regije, procesu izrade vina, spoju prošlosti i budućnosti, o tradiciji starih majstora, sukladno suvremenim spoznajama i tehnologiji, te mogu ukrasti mali dio besmrtnosti koji je skriven u svakom gutljaju vina. Na zabavi, uz sommeliera, na neformalan i opuštajući način možete degustirati vina uz različite vrste kulinarskih delicija.

Mirisom vina koje sazrijeva otkrit ćete skrivene tajne Makedonije.

Pozivamo vas na gurmansku turu preko Makedonije gdje ćete okusiti užitak i radost života!

www.macedonia-timeless.com

Linker
03. travanj 2024 20:39