KUHINJA DUŠKA MODRINIĆA

Majstor za rižota

Kad osjeti miris luka, češnjaka i peršina pirjanih na maslinovom ulju, 30-godišnji zadarski glumac Duško Modrinić , televizijskim gledateljima poznat kao turistički poduzetnik Roko iz reklame za T-Com, u trenu se osjeti doma. Jer tako miriše i u kuhinji njegove mame Ane, vrsne kuharice uz čiji se štednjak neprestano vrzmao još kao dječak. Tada je i zavolio kuhanje, pogotovo zato jer nije odrastao uz jednu, nego uz čak četiri sjajne kuharice.

– Osim moje obitelji, u našoj velikoj kući u Zadru živjela je i moja baka Klara, te dvije tete. Glavna kuharica, dok sam bio sasvim mali, bila je baka. Njezini brudeti, janjetina s graškom i artičoke bili su nezaboravni, a svoj je veliki talent i kulinarsko znanje prenijela na kćeri: moju mamu Anu, te tete Fernandu i Edu. Svaka od njih majstorica je za nešto: mama za juhe, teta Fernanda za šalšu, a teta Eda za kolače. Iako ga je u djetinjstvu kuhanje veoma privlačilo, pored toliko dobrih kuharica, nije dočekao svoj red za stati pred štednjak. No, zato je sa zanimanjem promatrao što rade i – pamtio. A sve što je vidio i te kako mu je dobro došlo kad se s 23 godine preselio u Zagreb, na studij glume.

– Ispočetka sam, kao i većina studenata, jeo u studentskoj menzi. No, kako sam dotad navikao dobro jesti, nije mi se svidio novi “režim” prehrane pa sam odlučio prisjetiti se svega što sam vidio kod kuće i pokušati sam nešto skuhati. Počeo sam s rižotima i tjesteninama, koje sam pripremao u čajnoj kuhinjici studentskog doma, neprestano zivkajući mamu kad bi zapelo – priznaje Duško, čiji je kuharski talent dobio novi zamah nakon preseljenja u podstanarski stan.

Ljeto u Zadru

Kako obožava mediteransku kuhinju, prvo je usavršio pripravu ribe na sve moguće načine. Jedna od najdražih mu je morski pas, kojeg priprema na brudet, lešo ili poha. Majstor je za rižota, a omiljeni su mu s radičem i vinom, te šparogama i kozicama.

No, kad nema vremena za kuhanje, rado navrati u konobu “Antica” na zagrebačkom Kaptolu, gdje rade izvrsne pohane srdele, poparu od orade i rižoto s bakalarom. Pet godina mlađu djevojku Andreu Putnik, apsolventicu kroatistike, Duško Modrinić često iznenadi njezinim omiljenim jelom – crnim rižotom od sipe.

– Andrea je rodom iz Sinja, ali i ona najviše voli laganu mediteransku kuhinju. Kuhamo kako stignemo, a najviše volim kad me, na povratku s napornog snimanja, Andrea dočeka s krepkom juhom s mnogo mesa i povrća – veli glumac koji će ljetni odmor provesti s obitelji u rodnom Zadru i malo “prokrstariti” okolnim mjestima. I unaprijed se veseli se što će biti blaženi među ženama, koje će udovoljavati svim njegovim kulinarskim prohtjevima. Pored toliko dobrih kuharica imao bi i tremu pripraviti nešto na svoj način.

Kristinka Šćavina

Linker
20. travanj 2024 09:33