68. VENECIJA

Madonna: Volim film, pa udala sam se za Seana Penna i Guya Ritchiea

Iako je dan prije nje pred novinare došao George Clooney , a nepunih sat vremena na istom mjestu sjedila Kate Winslet , “kraljica popa” Madonna ipak je izazvala najveći interes u Veneciji. Slavna pjevačica na 68. Mostri predstavlja svoj redateljski film “W. E.”, koji se prikazuje izvan konkurencije, a na press konferenciju je došla nasmiješena i dobro raspoložena u pratnji svojih glumaca, među kojima su se isticale Abbie Cornish i Andrea Riseborough.

Za svoj drugi film koji potpisuje kao redateljica, Madonna je izabrala priču o britanskom kralju Edvardu VIII, koji je odlučio sići s trona kako bi se oženio s pučankom Wallis Simpson. Toj povijesnoj priči nadodana je i jedna suvremena fiktivna priča o ljubavi udane Engleskinje i ruskoga vojnika.

– Nikada mi nije bila namjera napraviti povijesni film o britanskome kralju. Ovo je film o ljubavi. Potpuno sam bila opčinjena time što je taj čovjek napustio poziciju moći zbog ljubavi. Htjela sam otkriti zašto – otkrila je Madonna zašto je upravo ovu temu odabrala za svoj redateljski debi.

Scenarij je pisala tri godine, te je napravila veliko istraživanje o toj povijesnoj temi, a pomalo se uplašila kada je čula da se snima film “Kraljev govor”, koji govori o istom povijesnom razdoblju, samo što je glavni lik Edvardov brat George.

– Bila sam zabrinuta, jer sam mislila da nitko neće gledati moj film, ako ovaj bude isti. No, nakon što sam pogledala “Kraljev govor” shvatila sam da se filmovi zapravo savršeno nadopunjuju – otkrila je kraljica popa, ujedno kazavši da je oduvijek bila filmofil. Od najranijih dana uživala je filmovima raznih žanrova, a, prema njezinim riječima, u glavi je oduvijek imala ideju da želi snimiti igrani film.

– Volim za sebe misliti da sam pripovjedačica. I u tome smislu nema razlike između pjesme i filma, jer oboje su samo različiti načini kako ispričati priču – kazala je Madonna novinarima u Veneciji, a zatim se malo i našalila na svoj račun:

– Koliko volim film pokazala sam i time što su moja dva supruga bili filmaši, glumac Sean Penn i redatelj Guy Ritchie.

Iako na novinarskoj projekciji “W. E.” nije najbolje primljen, glumci su Madonnu obasipali hvalospjevima, no tek kada film dođe krajem godine u kina znat će se može li ona kao redateljica izbjeći negativne kritike koje je dobivala u svim svojim glumačkim filmovima.

A na pitanje bi li ona, baš kao i kralj Edvard VIII, žrtvovala svoju karijeru zbog ljubavi, kraljica popa je odgovorila:

– Mislim da mogu imati oboje.

Josip Jurčić

Linker
18. travanj 2024 03:45