S OKUSOM SOLI

Luka Nižetić: Moja pomorska avantura

Pjevač Luka Nižetić (28) često boravi u Komiži na Visu, ali ovoga se vikenda po prvi put odvažio iskušati istinsku pomorsku tradiciju toga gradića ploveći do Palagruže u sklopu Festivala mora Rota Palagruzona 2012. Riječ je o regati ribarskih falkuša i jedrilica čija povijest seže do 1593. godine. Komiški ribari stoljećima su na Palagružu odlazili u lov na srdele, u vrijeme kada je gusarstvo bilo najunosnije pomorsko zanimanje. Zbog toga su se morali organizirati u masovne regate koje su potom dobile i natjecateljski karakter. Pobjednici regata u Komiži smatrani su junacima čija se slava prenosila generacijama s koljena na koljeno.

– Prvi sam put bio na Palagruži. Ruta je predivna – šest sati proveli smo na pučini, a ekipa od pedesetak ljudi bila je genijalna. Palagruža me ostavila bez daha. To je najljepše mjesto u Hrvatskoj koje sam do sada vidio i pruža poseban osjećaj. Tamo nema ništa – samo pučina, stijene i svjetionik – izjavio je još pod dojmom Luka.

Na motornom jedrenjaku “Kraljica mora” dugom 35, a širokom 8 i pol metara pjevača nije morila morska bolest.

– Imali smo trezvenog kapetana i mornare, pa iako se kaže “Fali more, drš se kraja” nisam strahovao.

Kao i većina njegovih estradnih kolega, Luka će ljeto provesti između rada i opuštanja.

– I ostatak produljenog vikenda proveo sam u Komiži. Guštam tamo bit zbog prijatelja i atmosfere. Sada me čeka promocija novog albuma te koncerti po Jadranu i unutrašnjosti sve do jeseni. Odmarat ću se kao i svake godine na Braču, Hvaru i Visu gdje boravim redovito, ali pronaći ću i neka nova mjesta, koja još nisam posjetio – kazao je Luka.

Linker
16. travanj 2024 11:17