EKSKLUZIVNO: DAVID GUETTA

Ljubav i glazba su moja snaga

Francuzi to rade bolje: stereotip odavno prisutan u gastronomiji, modnom dizajnu i seksu, s globalnom popularnošću 42-godišnjeg DJ-a Davida Guette posljednjih se godina proširio i na glazbenu industriju. Njegovo ime posljednjih je godina sinonim za dance i house glazbu, a njegovi spektakularni koncerti po najvećim dvoranama nisu izgubili draž partija F*** Me I’m Famous, kakve je do prije nekoliko godina sa suprugom Cathy Guettom priređivao na španjolskoj Ibizi, omiljenoj destinaciji poklonika house glazbe.

– Bez supruge Cathy, koja mi je i danas najbliža suradnica, o ovakvoj karijeri mogao bih samo sanjati. Ona je moja desna ruka i najveća podrška – kaže David Guetta, s kojim smo razgovarali u beogradskom hotelu Hyatt, uoči njegova nastupa u tamošnjoj Areni u kojoj je bilo 15 tisuća ljudi.

Proslavljeni DJ u Beograd je doputovao privatnim zrakoplovom iz Francuske, a kad se pola sata nakon ponoći pojavio na pozornici – dvorana je proključala. Euforija u publici nije se stišavala do kraja njegova dvoipolsatnog nastupa. Slična atmosfera, uvjereni su organizatori, pratit će i Guettin koncert u zagrebačkoj Areni, koji će se održati 22. svibnja u sklopu Tuborg Green Beata. Njoj će pridonijeti i specijalna atrakcija, laserski robot T8, koji će se za vrijeme Guettina nastupa kretati među posjetiteljima.

– Otkako sam prije četvrt stoljeća prvi put stao za mikspult, ništa se nije promijenilo u mom odnosu prema glazbi: svoj posao radim s jednakom strašću kao i kad mi je bilo sedamnaest godina. Jedino što je s popularnošću i slavom stigao novac, pa su produkcijski uvjeti mnogo bolji, suradnici vrhunski, a na partijima i koncertima posjetiteljima mogu ponuditi savršeni zvuk. No, ljubav i energija, koje si publika i ja pružamo, još su mi na prvom mjestu – priča David Guetta, čiji je posljednji album “One Love” prodan u milijunskoj nakladi i bio je nominiran u kategoriji dance albuma za prestižnu diskografsku nagradu Grammy. Iz Los Angelesa se kući vratio sa Zlatnim gramofonom za najbolji remix pjesme “When Love Takes Over” koji je otpjevala Kelly Rowland, članica nekadašnje skupine Destiny’s Child.

– Kad sam prvi put na partiju pustio pjesmu “When Love Takes Over” naježio sam se od užitka, a reakcija na plesnom podiju bila je nevjerojatna. Istog trenutka svi su se zapalili za stvar i znao sam da imamo hit. No, da će nekoliko tjedana nakon Europe i Amerika poludjeti za pjesmom, nisam mogao ni sanjati. Uspjeh je bio deset puta veći od mojih najsmjelijih maštarija – govori David Guetta, koji je r’n’b pjevačicu Kelly Rowland upoznao u Cannesu, gdje je ona satima plesala na njegovom partiju. Nakon završetka pristupila mu je sa suzama u očima i rekla da ju je najviše dirnuo jedan instrumental, za koji je željela napisati tekst i otpjevati ga. Tako je nastala pjesma “When Love Takes Over”.

Iako Guetta danas za nastupe dobiva nekoliko desetaka tisuća eura te surađuje s najvećim imenima svjetske glazbene scene, koja gostuju na njegovim albumima (Kelly Rowland, will.i.am., Akon, Chris Willis, Ne-Yo…) ili kojima on producira pjesme ( Madonna , Fergie , Shakira …), put do svjetskog uspjeha, prisjeća se, nije bio nimalo jednostavan.

– Francuski DJ-i su potkraj osamdesetih, čak i u Parizu, imali najgori mogući status. Rijetki su uopće bili klubovi u kojima smo mogli raditi. Osim toga, kabina za DJ-a obično je bila skrivena negdje u pozadini ili u podrumu, tako da sam u najboljem slučaju kroz neki prozorčić mogao vidjeti noge plesača i tako naslutiti što se zbiva na podiju. S publikom nisam imao direktni kontakt: ako sam želio uistinu doživjeti atmosferu, morao sam izaći iz kabine – kaže Guetta, koji se za house glazbu zapalio za posjeta Londonu 1988. Ondje je vidio nastup DJ-a Dannyja Ramplinga u klubu Shoom, čiji je mikspult bio smješten usred podija, a ljudi su oko njega plesali cijelu noć.

Originalan naziv – Nikad nisam vidio ništa slično, pao sam u nesvijest kad sam vidio što se događa: sutradan sam svu ušteđevinu potrošio na ploče i vratio se kući sa željom da takve partije radim u Parizu – govori Guetta, koji je prve angažmane dobio u gay klubovima, žarištima house glazbe potkraj osamdesetih. Na jednom partiju prije dvadeset godina upoznao je četiri godine stariju Catherinu Lobe, Francuskinju kamerunskih korijena, s kojom se vjenčao 1992.

– Cijelu noć nisam mogao odvojiti pogled od Cathy, te večeri puštao sam glazbu samo za nju, nikad prije nisam vidio da netko tako strastveno pleše. Na kraju sam joj rekao da s njom želim provesti ostatak života, jer je najdivnija žena koju sam upoznao. I njezina odluka da bude sa mnom je bila hrabra: Cathy je tada bila konobarica, a ja DJ bez novčića u džepu.

Sa suprugom Cathy organizirao je programe u nekoliko pariških klubova, a prvi veći uspjeh bili su njihovi partiji F*** Me I’m Famous na Ibizi. – Za house scenu bili su zaduženi britanski promotori, tako da mi kao Francuzi nismo imali šanse. Morali smo smisliti nešto originalno, pa smo smislili originalni – naziv. Sve je započelo kao dosjetka, ali je upalilo i svi su pričali samo o tome – govori Guetta, koji je još kao 15-godišnjak pokazao da ima poslovnog dara. Tada je u podrumu svoje obiteljske kuće organizirao prve partije za ekipu iz škole, a ulaz je naplaćivao jedan franak.

– Moji roditelji su bili užasnuti, nisu mogli vjerovati da ću ikad hobi pretvoriti u posao – smije se Guetta, koji je preklani bio glavna zvijezda karnevala u brazilskom Rio de Janeiru, gdje je nastupao pred dva milijuna ljudi. A na lanjskom ljetnom festivalu Electric Daisy (Električna tratinčica) u Los Angelesu publika se toliko raspojasala da je David Guetta na zahtjev organizatora, iz sigurnosnih razloga, morao prekinuti nastup dok se atmosfera ne smiri.

– Nemam glazbeno obrazovanje i to je, vjerojatno, dobro za mene, jer kombiniram stilove, što se školovani muzičari ne bi usudili. Ako pomislim da bi nešto moglo dobro ispasti, jednostavno probam, i tako metodom pokušaja i promašaja dolazim do rezultata koji mi se sviđaju – govori Guetta, čiji je prvi veliki hit “The World Is Mine” iz 2005. kozmetička kuća L’Oreal iskoristila kao glazbenu podlogu svoje reklamne kampanje.

Singlica s Jaggerovim potpisom – Kad sam počinjao kao DJ, nitko od mojih kolega nije radio zbog novca i slave, toga jednostavno nije bilo. Naš jedini pokretač bila je zabava i strast prema glazbi. Danas su DJ-i jednako popularni kao nogometaši ili top-modeli, svi klinci sanjaju da to postanu. Moje ime nikome nije bilo poznato ni kad sam već nastupao u najvećim pariškim klubovima. Kad su čuli za mene, nitko nije znao kako izgledam, pa sam se još mogao pridružiti plesačima na podiju a da me nitko ne prepozna. To je baš bilo cool – govori David Guetta i zaključuje kako ga osim glazbe i produkcije vrlo malo stvari u životi veseli. Čak i imena njegove djece, 6-godišnjeg sina Elvisa i 2,5-godišnje kćerkice Angie, imaju glazbenu referencu.

– Sin je dobio ime prema Elvisu Presleyu, omiljenom pjevaču moje supruge, a Angie prema istoimenoj baladi The Rolling Stonesa. Doma imamo njihovu singlicu, koju nam je osobno potpisao Mick Jagger.

Kruno Petrinović

Linker
24. travanj 2024 13:47