Instagram
PAZITE NA UNOS TEKUĆINE

LJETNO PRAVILO BROJ 1 - Pijte puno vode - 3 znaka da ste dehidrirali

Unatoč tome što stručnjaci često upozoravaju na važnost unošenja tekućine u organizam, istraživanja su pokazala kako većina ljudi dan ipak provedu, u manjoj ili većoj količini, dehidrirani.

Moguće je da mnogi niti ne znaju da su dehidrirali jer nemaju osjećaj žeđi, međutim to ne znači kako pravilo o minimalno dvije litre vode na dan ne vrijedi za sve.

Dolaskom toplijeg vremena potrebno je unositi još više tekućine i imati na umu kako manjak može štetiti zdravlju, koncentraciji i stanju kože.

Ovo su tri znaka da ste dehidrirali:

Imate glavobolju

Vaše tijelo konstantno gubi tekućinu, što znači da s njom gubi i esencijalne soli koje su odgovorne za krvnu sliku i mnogobrojne kemijske procese u organizmu. Mozak je vrlo osjetljiv na te promjene i nedostatke pa često puta negativno reagira.

Što više tekućine gubite, to krvi tlak niže pada i dovodi manje kisika u mozak, a to rezultira glavoboljom.

Urin vam je izuzetno žute boje

Ukoliko vam je urin intenzivno žute boje, to znači da je koncentracija soli veća od normalne i da se organizam ne može dobro čistiti te se skupljaju toksini.

Ukoliko vam je urin proziran, to znači da unosite previše tekućine – stoga držite se sredine i imajte na umu važnost ispiranja organizma i štetnih toksina.

Patite od zatvora

Voda pomaže u ispiranju crijeva i njihovom efikasnijem čišćenju. Ako u organizmu nema dovoljno vode, hrana će se teško sama kretati te će se dulje zadržavati u crijevima.

Rezultat toga je nadutost i neugodan zatvor.

Razlozi zašto treba popiti 2 litre vode dnevno i savjeti kako u tome uspjeti

Linker
18. travanj 2024 23:32