GASTRO: JAGODE

Lijek za proljetni umor

Napisala Tanja Vučičević

I sama pomisao na svježe ubrane, mirisne jagode sa šlagom ili na krišku torte od hrskavih beze kora s jagodana i tučenim slatkim vrhnjem, budi u nama želju za hedonizmom. Jedre i slatke, draškaju nepce svojim slatko-kiselkastim okusom, mame nas da ih ubacimo u voćni kup, izmiksamo u sladoled, iskoristimo kao sastojak voćnog fonduea ili kolača… No, jagode ne služe samo za pripravu slastica. Njihova blaga, jedva osjetna kiselost kao stvorena je za maštovito poigravanje slatkim i slanim okusima: možete ih, primjerice, poslužiti s mozzarellom i rukolom začinjene s nekoliko kapi aceta balsamica, te grubo mljevenim paprom, a uz tu smjelu gastronomsku kombinaciju svakako ponudite i pjenušac. Samo nekoliko tih mirisnih, crvenih, proljetnih plodova bit će dovoljno da se osvježite tijekom napornog radnog dana. Jagode, naime, osim vitamina C, sadrže željezo te magnezij i učinkovito uklanjaju umor. Dok ugađate nepcu voćnim kupom od ohlađenih jagoda koje su prethodno marinirane u desertnom vinu, činite uslugu i svojoj koži jer to voće obiluje antioksidansima, tvarima koje uništavaju slobodne radikale, ‘krivce’ za starenje kože. Stoga ‘navalite’ na jagode dok im traje sezona, i bit ćete ljepši.

Linker
18. travanj 2024 19:55