Reuters/EPH
PRVI ZLATNI KIPIĆ

Leonardo DiCaprio konačno dobio Oscara!

Dogodilo se ono što smo svi očekivali ove godine – Leonardo DiCaprio konačno je dobio Oscara – svoj prvi zlatni kipić dobio je za ulogu u filmu Povratnik.

Oscara za glavnu žensku ulogu dobila je, također očekivano, Brie Larson za ulogu u filmu Soba, za sporednu žensku ulogu nagrađena je Alicia Vikander za film Dankinja, a najveća iznenađenja su Oscari za sporednu mušku ulogu koji je pripao Marku Rylanceu za film Most špijuna, i za Spotlight koji je slavio u kategoriji najboljeg filma.

Best Supporting Actor Mark Rylance (L), Best Actress Brie Larson, Best Actor Leonardo DiCaprio and Best Supporting Actress Alicia Vikander (R) pose with their Oscars backstage at the 88th Academy Awards in Hollywood, California February 28, 2016.  REUTERS/Mike Blake
Reuters/EPH / REUTERS

Foto: Reuters/EPH

Na ovogodišnjoj dodjeli s najviše osvojenih Oscara slavio je film Mad Max: Divlja cesta – osvojio ih je čak šest. S tri osvojena kipića slijedi ga film Pokajnik, dva Oscara osvojio je film Spotlight a po jednog Oscara osvojili su filmovi Soba, Oklada stoljeća, Dankinja, Most špijuna..

Evo kako je tekla svečana dodjela najvažnije filmske nagrade:

Svečanu dodjelu otvorio je komičar Chris Rock, kojem je ovo drugo ‘oskarovsko’ voditeljsko iskustvo. Na pozornicu je izašao, kako je rekao, kao jedan od par crnaca prisutnih na ovoj dodjeli. Njegov uvodni govor nastavio se u humorističnom tonu i refleksijama na činjenicu kako ove godine nijedan Afroamerikanac nije nominiran za Oscara.

Emily Blunt i Charlize Theron najavile su kategoriju za najbolji izvorni scenarij – dobitnici su scenaristi filma Spotlight.

Presenters Emily Blunt (L) and Charlize Theron take the stage to announce the award for Best Orignal Screenplay at the 88th Academy Awards in Hollywood, California February 28, 2016.  REUTERS/Mario Anzuoni
Reuters/EPH / REUTERS

Foto: Reuters/EPH

Kategoriju za najbolji adaptirani scenarij najavili su Ryan Gosling i Russell Crowe – Oscara je dobio film The Big Short (Oklada stoljeća).

Actors Ryan Gosling and Russell Crowe (R) present the award for Best Adapted Screenplay at the 88th Academy Awards in Hollywood, California February 28, 2016.   REUTERS/Mario Anzuoni
Reuters/EPH / REUTERS

Foto: Reuters/EPH

Sam Smith otpjevao je pjesmu Writing’s On The Wall, naslovnu temu iz najnovijeg filma o Jamesu Bondu, koja je jedna od nominiranih u kategoriji najbolje pjesme.

Alicia Vikander dobila je Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu za film Dankinja. Uzbuđena mlada glumica posebno se zahvalila svom glumačkom partneru iz filma Eddiju Redmayneu – poručila mu je da nikad ne bi uspjela iznjeti ulogu tako dobro bez njega.

Alicia Vikander receives the Oscar for Best Supporting Actress for her role in
/ REUTERS

Foto: Reuters/EPH

Film Mad Max: Prljava cesta dobio je 3 Oscara – koji su ekipi filma uručeni jedni za drugim; prvi Oscar stigao je za najbolju kostimografiju, drugi za scenografiju, a trećim zlatnim kipićem nagrađen je u kategoriji najbolje šminke i frizure.

Oscara za najbolju filmsku fotografiju dobio je film Povratnik, a za najbolju montažu Mad Max: Prljava cesta. Za najbolji flmski zvuk Oscara je također dobio Mad Max: Prljava cesta kao i za produkcijski dizajn. Mad Max: Prljava cesta zasad ima 6 nagrada Oscar.

Za vizualne efekte Oscar je dobio film Ex Machina. Najbolji kratkometražni animirani film je Priča o medvjedu – to je ujedno i prvi Oscar za Čile. Najbolji dugometražni film je Inside Out.

Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Mark Rylance za film Most špijuna.

Mark Rylance accepts the Oscar for Best Supporting Actor for the movie
Reuters/EPH / REUTERS

Foto: Reuters/EPH

Britanski film Amy dobio je Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma, a film A Girl in the River: The Price of Forgiveness nagrađen je kao najbolji kratkometražni dokumentarac.

Predsjednica Akademije Cheryl Boone Isaacs održala je govor u kojem je izrazila nadu kako nas očekuju bolja vremena misleći pritom na situaciju da ove godine među nominiranima nema ni jednog Afroamerikanca.

President of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) Cheryl Boone Isaacs speaks at the 88th Academy Awards in Hollywood, California February 28, 2016.   REUTERS/Mario Anzuoni
Reuters/EPH / REUTERS

Foto: Reuters/EPH

Sofia Vergara i Byung-hun Lee, glumci iz Kulumbije i Južne Koreje dodijelili su nagradu za najbolji strani film – Oscar je dobio mađarski flm Son of Saul.

Američki potpredsjednik najavio je nastup Lady Gage koja je izvela pjesmu Til it Happens to You iz filma The Hunting Ground.

U.S. Vice President Joe Biden introduces singer Lady Gaga after making a plea to prevent sexual abuse at the 88th Academy Awards in Hollywood, California February 28, 2016.  REUTERS/Mario Anzuoni
Reuters/EPH / REUTERS

Foto: Reuters/EPH

Joe Biden govorio je o seksualnom zlostavljanju na američkom sveučilištu, a pjevačica, i sama žrtva seksualnog nasilja, svojom emotivnom izvedbom nominirane pjesme dirnula je sve u dvorani.

Lady Gaga sings her Oscar-nominated song
/ REUTERS

Foto: Reuters/EPH

Najprestižniju filmsku nagradu za najbolju glazbu u filmu dobio je Enni Morricone za film The Hateful Eight, a Oscara za najbolju pjesmu iz filma dobila je Writing’s On The Wall, iz filma Spectre. Pjevač Sam Smith nagradu je posvetio LGBT zajednici.

Jimmy Napes and Sam Smith (R), winners for Best Original Song for
Reuters/EPH / REUTERS

Foto: Reuters/EPH

Oscara za najbolju režiju dobio je Alejandro Gonzalez Iñárritu za film Povratnik. Meksički redatelj briljirao je i prošle godine s filmom Birdman, a ovu nagradu posvetio je svome ocu.

Mexico's Alejandro G. Inarritu, winner for Best Director for
Reuters/EPH / REUTERS

Foto: Reuters/EPH

Brie Larson dobitnica je Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu Soba. Mlada glumica nakon proglašenja prvo je zagrila svog malog partnera iz filma, Jacoba.

Brie Larson hugs co-star Jason Tremblay as she takes the stage to accept the Oscar for Best Actress for her role in
Reuters/EPH / REUTERS

Foto: Reuters/EPH

Leonardo DiCaprio dobio je Oscara za glavnu mušku ulogu – svog prvog zlatnog kipića glumac je konačno zaslužio za ulogu u filmu Povratnik.

Leonardo DiCaprio accepts the Oscar for Best Actor for the movie
Reuters/EPH / REUTERS

Foto: Reuters/EPH

Oscara za najbolji film dobio je Spotlight – što je bilo najveće iznenađenje ovogodišnje dodjele.

Linker
26. travanj 2024 07:00