PULA FILM FESTIVAL

Legendarni redatelj James Ivory stigao u Pulu

­Legendarni američki redatelj James Ivory stigao je danas u Pulu, gdje će biti gost 58. festivala igranog fi­lma.

Filmovi Jamesa Ivoryja (83) osvojili su šest Oscara i velik broj festivalskih nagrada, a on je tri puta nominiran za Oscara te je u Veneciji nagrađen Srebrnim lavom za najbolju režiju. Najveće uspjehe ostvario je s Indijcem Ismailom Merchantom, s kojim je 1961. utemeljio je produkcijsku kuću Merchant–Ivory.

Retrospektiva ovog redatelja rafiniranog vizualnog stila koji kontinuirano i postojano kvalitetno stvara već punih 58 godina, a čiji se filmovi pamte po nijansiranim likovima, perfekcionističkoj mizansceni i dojmljivoj atmosferi, uključuje jedanaest filmova, među kojima će naći predstavnici iz tri najvažnije faze njegova stvaralaštva: indijske, britanske i američke.

Najstariji film iz retrospektive na 58. Festivalu igranog filma u Puli je ‘Shakespeare Wallah’ iz 1965, a od filmova s pričom u Indiji tu je i ‘Žega i prašina’ iz 1983, s Julie Christie i Gretom Scacchi.

Iz američke su faze dvije adaptacije djela Henryja Jamesa: ‘Europljani’ (1979) i ‘Bostonci’ (1984) s Vanessom Redgrave i Christopherom Reeveom, potom ‘Kvartet’ (1981) s Isabelle Adjani i Maggie Smith, ‘Robovi New Yorka’ (1989) te ‘Razvod na francuski način’ (2003) s Kate Hudson i Naomi Watts.

­­

Iz njegove britanske faze prikazuju se nagrađivani filmovi ‘Soba s pogledom’ (1985) s Helenom Bonham Carter, Julianom Sandsom i Danielom Day-Lewisom; ‘Maurice’ (1987) s Hughom Grantom, Jamesom Wilbyjem i Rupertom Gravesom te ‘Na kraju dana’ (1993) s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson.

Najnoviji film iz retrospektive je ‘Bijela grofica’ (2005), s Ralphom Fiennesom i Natashom Richardson, snimljen u Kini, prema originalnom scenariju Kazua Ishiguroa.

­

James Ivory će večeras (srijeda, 13. srpnja) u 21.30 na pulskom Kaštelu osobno predstaviti svoj film ‘Bijela grofica’. U subotu, 16. srpnja, bit će mu tijekom svečanog otvaranja u Areni uručena i Zlatna Arena za životni doprinos filmskoj umjetnosti. Konačno, u nedjelju, 17. srpnja u 19 sati održat će razgovor s publikom nakon projekcije svog filma ‘Bostonci’ kojim se zaključuje njegova retrospektiva u Puli. Osam filmova iz retrospektive gostovat će u Zagrebu u Art-kinu Metropolis MSU od 17. srpnja.

Filmovi će biti prikazivani u Kinu Valli, s iznimkom ‘Bijele grofice’ koja će imati projekciju na pulskom Kaštelu, a biti će prikazana u Rijeci i Dubrovniku.

Više o filmovima Jamesa Ivoryja pročitajte na kataloškim stranicama festivala.

Linker
25. travanj 2024 22:41