ŽESTOKA DJEVOJKA

Lana Banely: Svoje sam masnice ponosno pokazivala

Voditeljica i novinarka sportske redakcije HRT-a Lana Banely (26) kao vrsna tekvandoistica i obožavateljica svih borilačkih sportova morala je u subotu vidjeti u akciji Mirka Filipovića pred domaćom publikom. Na spektakl Final Fight u zagrebačkoj Areni Lana je povela dečka Andyja Baru (29), nogometnog menadžera s kojim je u vezi skoro tri godine.

Jeste li Cro Copa prvi put gledali uživo? – Da, prvi put. Pratila sam ga do sada putem TV-a, ali ga, kao veliki ljubitelj borbi, nisam htjela propustiti vidjeti uživo pred domaćom publikom.

Koliko se K1 razlikuje od profesionalnog taekwondoa u brzini i tehnici? – To ovisi o kategorijama jer vrijedi pravilo da su borci brži što su lakši. Drugačija su i pravila, pa u K1 ima više slobode pri udarcima te je on stoga brutalniji. Ali udarac u glavu je udarac u glavu, kako u K1 tako i u taekwondou, u tome nema razlike. I Mirko se hvalio da je u mladosti trenirao taekwondo, što se i vidi iz njegove perfektne nožne tehnike.

Biste li se vi ikada upustili u slobodnu borbu da postoji ženski ekvivalent UFC-u i Pride-u? – Tijekom subotnjih borbi u meni je proradio adrenalin kao pravom borcu. Da mi je netko u vrijeme dok sam aktivno trenirala ponudio nastup u takvoj atmosferi, pred onakvom publikom i na takvom spektaklu, prihvatila bih poziv.

Kako ste prikrivali masnice i tragove udaraca dok ste se još aktivno borili? – Nisam ih se trudila sakriti jer su mi bile fora. One su rezultat moga rada i nužni produkt borbi te su kao takve bile sastavni dio mene. Iz vremena taekwondo karijere ne pamtim razdoblje u kojem nisam bila sva u “šljivama”. Srećom, manje ih je bilo na glavi, u koju sam udarce uspješno izbjegavala, a više po nogama i tijelu.

Zbog čega su treninzi borilačkih sportova dobri i za žensku, a ne samo mušku figuru? – Taekwondo, o kojem jedino mogu govoriti, traži fenomenalnu bazu, pa je potrebno proći i škole atletike te gimnastike. Riječ je o vrlo kompletnom sportu koji vas nauči samokontroli i disciplini. Također, djevojka koja aktivno trenira može se na cesti po potrebi suprotstaviti i muškarcu.

Na Final Fightu s vama je bio i dečko Andy Bara. Voli li i on borilačke sportove ili je uz ring bio na vaš nagovor? – Andy prati i voli borbe, ali prvi je put uživo gledao ovakav spektakl. Ipak sam ja između nas pravi fanatik, pa je on i došao na moju inicijativu, kao podrška.

Linker
15. travanj 2024 17:48