LUKAS MOODYSOON

Kultni redatelj u Sarajevu

Legendarni švedski redatelj Lukas Moodysoon (40) jedan je od istaknutijih gostiju Sarajevo film festivala, na koji je stigao promovirati svoj novi film “Mamut”. U potresnoj drami autor povezuje niz priča iz različitih kulturnih i nacionalnih miljea, a u glavnim ulogama našli su se američka zvijezda Michelle Williams i meksički glumac Gael Garcia Bernal.

Film nastao u švedsko-dansko-njemačkoj koprodukciji kritičari po strukturi uspoređuju s hvaljenim “Babelom”, redatelja Alejandra Gonzaleza Inarritua, dok sam Moodysoon tvrdi da uviđa sličnosti, ali napominje da se vodio drugačijim motivima te da je nastojao dočarati senzibilitet blizak njegovoj okolini.

Autor nagrađivanih filmova “Pokaži mi ljubav”, “Zajedno”, “Lilja 4-ever”, “A Hole in My Heart” i “Container” kao gostujući predavač na Sarajevo Talent Campusu, sve polaznike oduševio je skromnošću, jednostavnošću i originalnim stavovima vezanim za režiranje i analiziranje filmskih djela.

U Sarajevo je stigao sa obitelji, suprugom Coco i njihovo troje djece s kojima je većinu vremena između intervjua i predavanja, obilazio znamenitosti i uživao u domaćim specijalitetima. U kratkom razgovoru redatelj nam je otkrio kako njegova starija djeca, tinejdžeri u dobi od 12 i 14 godina doživljavaju njegove filmove, kako provodi svakodnevicu, koliko je religioznost utjecala na njegov autorski izričaj te koji filmove gleda u slobodno vrijeme. Pogledajte intervju s jednim od najhvaljenijih suvremenih redatelja.

Linker
19. travanj 2024 04:09