MALA ŠKOLA DOBROG STILA: KSENIJA VRBANIĆ

Ksenijinih 12 savjeta za bolji izgled

1. ŠIROKE HLAČE Za dan su najbolji modeli od runske vune s malim postotkom licre (tada lijepo padaju), uske u gornjem i ravne u donjem dijelu. Mogu biti ispeglane na crtu, s džepovima ili bez njih,često su dio odijela i pristaju uz cipele s visokom potpeticom ili uz klasične “muške” cipele ravnih potplata. A za večer – široke hlače od svilenog satena s licrom, koje treba nositi uz visoke potpetice jer vizualno izdužuju noge. Trenutačno je vrlo popularan visoki struk, ali takve hlače ne smiju nositi žene preširokih bokova. Ja u večernjim prigodama najčešće odijevam upravo široke hlače, ekstravagantnu košulju ili tuniku, sako i, naravno, cipele s visokim potpeticama.

2. BIJELA KOŠULJA Prave trendseterice znaju da svake sezone dolazi novi model bijele košulje, pačak i da klasična muška košulja ima uvijek neki novi detalj. U novoj kolekciji imam dosta modela asimetričnog kroja, širih i užih, s novim detaljima, poput kubističkih elemenata i asimetričnog ovratnika. Novost je što su košulje izglačane, a ne izgužvane kao prijašnjih sezona, a iako volim bijelu, ne nosim je takočesto kao crnu.

3. KOKTEL-HALJINA Idealan model je mala crna haljina – ali redizajnirana. Nova verzija ima ovalni izrez i uski struk, ispod kojih se šire asimetrično raspoređeni nabori koji donjem dijelu daju bačvast oblik, a rukavi su malo spušteni. Može se osvježiti trendovskim detaljima poput bijelog ovratnika, bijelih manžeta ili gumbića. Najelegantnije su haljine od baršuna ili debljeg satena s licrom, a osim crne, za koktel-haljinu preporučujem crvenu, bordo, zelenu i žutu boju.

4. VEČERNJA HALJINA Kako je namijenjena isključivo svečanim prigodama, mora izgledati glamurozno. Naglasak stavljam na vrlo ekstravagantnu konstrukciju te raskošne tkanine, poput svile i brokata. Prigoda diktira izbor boje, no najglamuroznije su srebrna i zlatna. Treba biti ženstvena, pomalo seksi, ali ne smije prijeći granicu nakon koje postaje vulgarna. Dobro odabrana večernja haljina otkriva upravo koliko je dovoljno za isticanje lijepih atributa, a prikriva nesavršenosti. Preporučujem sve nijanse ružičaste – od nježnoružičaste do boje fuksije.

5. NAKIT ZA VEČERNJI IZLAZAK Nakit mi je posljednja stvar na svijetu i treba ga, eventualno, nositi bez odjeće. Posjedujem klasičan nakit iz prijašnjih desetljeća, no već dugo ne nosim ništa. Nekako mi je uvijek suvišan, a često mi bode oči kad netko pretjera u kićenju. Za one koji ga vole, moja je preporuka pravi nakit – zlato i dragulji umjesto bižuterije – i to samo kad njime treba istaknuti neupadljivu odjeću. No, najvažnije je znati mjeru. Velika je pogreška okititi se jeftinim imitacijama dizajnerskog nakita.

6. VISOKE POTPETICE Uvijek ih preporučujm jer vizualno izdužuju figuru i nogečine ljepšima. Preko dana najčešće nosim obične čizme (Helmut Lang, Pollini, Boss), a visoke potpetice (Prada, Pedro Garcia, Jill Sander, Gucci, Calvin Klein…) obuvam u večernjim prigodama. Jedino što ne volim su štikle s remenčićima. Posljednjih sezona obuću kupujem u New Yorku, jer onamo odlazim dvaput godišnje poslovno. Taj grad nudi najbolji izbor aktualnih modela, a cijene su znatno niže nego u europskim metropolama.

7. NISKE POTPETICE Tu su aktualni razni stilovi – od tenisica Puma i Converse do gležnjača, balerinki i bikerskihčizama – a dobro je kombinirati neobičnu obuću s odjećom. U kupnji obuće uvijek su mi na prvom mjestu udobnost i kvaliteta. Mi u XD već po cipelama možemo procijeniti tko su naši kupci jer uglavnom imaju vrlo kvalitetnu i posebnu obuću.

8. DETALJI ZA OSVJEŽENJE Odjeća se može osvježiti remenom, rukavicama, naočalama…, samo treba paziti da budu usklađeni s odjećom. Volim remene i u svojoj garderobi imam svakojake modele – široke, uske, s lancima, zakovicama…Rukavice, osim što su funkcionalne, mogu “podignuti” opći dojam – omiljene su mi crvene ili crne, najčešće kožnate, ali nosim i vunene.

9. TORBA Nosim ih jednu sezonu, a najčešće kupujem modele Furla, Sonia Rykiel i Max Mara. Bitno mi je da se slažu uz svaku odjevnu kombinaciju. Trenutačno se ne odvajam od velike Furline crne torbe: s jedne strane je kravlja dlaka, a s druge koža. Večernje torbice su druga priča, to su obično bezvremenski modeli koji traju godinama. Na torbi se ne smije štedjeti. 10. JEDNA SKUPA STVAR ILI VIŠE JEFTINIH Iza visoke cijene uvijek stoji dobar dizajn i kvaliteta, a takvi trebaju biti “veći” komadi, poput kaputa, sakoa i hlača. Uštedjeti možete na kupnji majica i košulja. S tri “prava” komada i desetak jeftinijih cijelu se sezonu mogu slagati lijepe kombinacije, no i za to treba imati iskusno oko koje će prepoznati loš materijal i shvatiti koliko dugo će “izdržati”. Sviđa mi se današnji trend kombiniranja skupih kreatorskih komada s jeftinijom konfekcijom, a tko je u tome dobar, znači da je modno osviješten.

11. CRNO ILI BOJA Vječna inspiracija su mi crno i bijelo. Kad nema boje, mogu se slobodno poigravati formama, jer konstrukcija tada najbolje dolazi do izražaja. Svaka boja ograničava do određene mjere i nameće granice. Bojom se intervenira kad je forma prazna.

12. KOMBINIRANJE UZORAKA To je moje omiljeno područje istraživanja. Najviše volim crno-bijele teksture, a u kolekciji za jesen i zimu 2008./2009. nekoliko modela je kombinacija takozvanih nespojivih uzoraka i boja. Sve je vrlo šareno, prevladava boja fuksije i cvjetni uzorak. Nakon dugo godina posegnula sam za intenzivnim bojama i šarenim uzorcima na satenu i žoržet-svili. Treba biti oprezan da se u tom slaganju ne prijeđe granica, jer tada kreacije izgledaju kao živi cirkus. Zato je poput slikara potrebno imati osjećaj za kolorit, kompoziciju i ritam.

Linker
29. travanj 2024 23:23