USTRAJNA BORBA

Ksenija Marinković: Mršavim na užas redatelja

Kseniji Marinković nikad nije smetalo to što je punašna, no ove je zime ipak odlučila krenuti u borbu protiv kilograma. Jednu od najzaposlenijih hrvatskih glumica – koja je zbog svojih oblina jednako tražena u kazalištu, na televiziji i na filmu – na to su natjerali zdravstveni problemi zbog kojih već četiri mjeseca predano mršavi. Dosad je, na užas većine redatelja, kojima Ksenija treba baš takva kakva jest (bila), smršavjela petnaest kilograma. Osim reduciranom prehranom i dugim šetnjama, 45-godišnja glumica zaokupljena je i probama za predstavu “Idiot” F. M. Dostojevskog, čija će premijera biti 30. ožujka u njezinom matičnom kazalištu ZKM, a publika je može vidjeti u epizodnoj ulozi u novom filmu Branka Schmidta “Ljudožder, vegetarijanac”.

Koliko puta ste već pokušali skidati kilograme? – Cijeli život sam na dijeti, s većim ili manjim uspjehom. Isprobala sam sve moguće dijete, sve tablete i pripravke za mršavljenje. Prvi put kad mi je bilo 18 godina, imala sam 54 kilograma, a htjela sam tri manje. I tako je to počelo, a kile su se s vremenom gomilale.

Koji vam je ovaj put bio motiv? – Bila sam na sistematskom pregledu, na kojem se ustanovilo da imam povišen kolesterol. Osim toga, primijetila sam da se teže krećem, da ostajem bez daha dok se penjem stubama, da su mi teške uobičajene fizičke aktivnosti… Shvatila sam da ovaj put zaista nešto moram poduzeti i da nema odgode.

Kada ste krenuli u borbu protiv kilograma? – Prije četiri mjeseca, a nekako se poklopilo da su me baš u to vrijeme nazvali zastupnici Ella’s čaja za mršavljenje i ponudili mi suradnju. To je i ubrzalo moju odluku da se pokrenem jer bi vjerojatno do danas razmišljala kako i na koji način početi.

Koju ste dijetu ovaj put odabrali? – Svoju: pijem puno čaja i vode, prestala sam večerati i smanjila obroke. Jedem sve, ali umjereno. Ne konzumiram bijeli šećer, kruh i alkohol, a tjesteninu sam zamijenila rižom. Ako se zaželim, pojedem i komadić špeka i čokolade, ali samo komadić. S prijašnjim dijetama sam brzo gubila kilograme, a još brže ih vraćala, pa sam s obzirom na bogato iskustvo, ovaj put krenula polako i bez nervoze.

Jeste li zadovoljni svojim odrazom u ogledalu? – Ja sebi nikada nisam bila ružna ili predebela. Bila sam svjesna da imam previše kila, ali kad bih se pogledala u ogledalo, vidjela sam samo optimizam i veselje.

Koliko je za glumicu važan fizički izgled? – Sada kada sam počela mršavjeti, zvala me Snježana Tribuson , koja piše nastavak serije “Odmori se, zaslužio si”, i rekla mi da prestanem skidati kile. Zvao me i redatelj Rajko Grlić , koji će snimati novi film, i isto mi je rekao: “Što to radiš, meni treba debela glumica”. I Dejan Aćimović me molio da se “zaustavim” jer bi me i on angažirao za neki projekt. Tako da mislim da za svakoga ima mjesta pod suncem i glumački posao sigurno ne ovisi o ljepoti i kilaži već o nečem drugom. Ali kao glumac moraš biti svjestan gdje pripadaš i koji si tip. Nikad nisam gradila imidž seks-bombe, ne opterećujem se godinama niti izgledom, pa danas uživam glumiti mame i bake jer mi je oduvijek bilo bitno da kvalitetno radim svoje uloge. Je li vam bilo neugodno kad ste se za Grlićev film “Neka ostane među nama” te u predstavi “Garaža” morali skinuti u rublje? – Grozim se skidanja na filmu, pogotovo u erotskim i ljubavnim scenama. To mi je toliko neugodno da sam zbog takvih uloga odbila igrati u nekoliko filmova. A u ova dva projekta moj uvjet je bio da se odrade kao zezancija, da u sebi imaju humora, i onda mi to nije nikakav problem. Iz zafrkancije mogu sve. No, skidanje do kombinea je moj maksimum.

Ines Stipetić

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju sa Ksenijom Marinković pročitajte u tiskanom broju Glorije (br.898) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
04. svibanj 2024 02:46