OPASNA NEZGODA

Kristijan Curavić: Bojim se, u šprici je bilo tuđe krvi

Hodao sam morem u jednoj od mljetskih uvala, izviđajući situaciju prije početka čišćenja s dečkima. Od te gomile smeća nisam vidio dno. A onda sam osjetio mali ubod. Podigao sam stopalo i shvatio da sam nagazio na iglu. U šprici je još bilo tuđe krvi. Frka me. Život mi se u toj sekundi možda zauvijek promijenio. Sada mi samo ostaje čekati pregled i rezultate analize te se nadati da se nisam nečim zarazio. Valjda će nadležni sada shvatiti da se ovakvo što više ne smije događati. Moramo biti spremniji za katastrofe ovakve vrste. I ja sam naučio svoju lekciju. Dok ne nabavimo zaštitnu opremu, više se neću dovoditi u takve, opasne situacije – izjavio je je Kristijan Curavić , naš najpoznatiji ronilac, za Jutarnji.hr

Liječnički pregled prekinuo ga je na nekoliko sati u čišćenju jadranskog podmorja od smeća koje je prošlog vikenda u neviđenim količinama zatrpalo pelješku obalu i cijeli Mljetski akvatorij. Kike je na mjesto događaja došao u utorak s još nekoliko ronilaca iz svoje udruge Guwaa . Ono što je osjetio kada je vidio Jadran, teško je, kaže, opisati.

– Bio sam šokiran. Ne znam što da kažem. Iako se već dugo bavim ekologijom i sa svojom udrugom čistim more, ovakve količine smeća i ovu katastrofu još nisam doživio. Strah me uopće pomisliti što bi se moglo dogoditi ako zapuše jači vjetar. Sve bi moglo završiti po uvalama diljem obale – rekao je Curavić koji trenutno radi na tome da se za Mljet kupi ili da izraditi nekoliko brana koje bi se u ovakvim slučajevima odmah postavile kako smeće ne bi putovalo po Jadranu.

Linker
25. travanj 2024 06:45