Sipa/Cropix
SVEČANO PROGLAŠENJE

Kralj Felipe VI službeno novi vladar Španjolske

Španjolska ima novog vladara – kralj Felipe VI proglašen je novim vladarom Španjolske na ceremoniji u Parlamentu, a cijela svečanost više je u formi objave novog kralja nego krunidbe, piše BBC.

Sada već bivši kralj Juan Carlos (76) u kraljevskoj palači Zarzuela jučer je potpisao dokument kojim se odriče vladavine, a na službenom abdciranju bilo je prisutno oko 160 gostiju.

Felipe (46) je postao kraljem u ponoć po lokalnom vremenu, ali taj događaj službeno je obilježen tek danas. Novi kralj odlučio se za skromniju ceremoniju zbog teške gospodarske situacije u kojoj se zemlja nalazi.

– Prisežem da ću vjerno izvršavati svoju dužnost, poštivati i tražiti da se poštuje Ustav i zakoni te poštivati prava građana i autonomnih pokrajina – izjavio je novi kralj u prvom kraljevskom govoru koji je popraćen dugim pljeskom.

Pred novim kraljem nalaze se teški zadaci zbog brojnih skandala koji su potresali španjolsku kraljevsku obitelj posljednjih godina, a mnogi se nadaju da će mladi kraljevski par uspjeti osvojiti srca Španjolaca.

Na službenoj abdikaciji i svečanom proglašenju nova kraljica Letizia (41) nije skidala osmijeh s lica i svojim modnim odabirom ponovno je pokazala zbog čega je smatraju ikonom stila. Uz nove vladare cijelo su vrijeme prisutne i njihove dvije kćeri Leonor (8) i Sofia (7).

Pogledajte u fotogaleriji kako je izgledala abdikacija bivšeg kralja i svečano proglašenje novog!

Linker
03. listopad 2022 02:42