PROGLAŠENE NAGRADE

'Kotlovina' osvojila Pulu

Filmski redatelj Tomislav Radić iz Pule se vraća s velikim osmijehom na licu. Njegov novi film “Kotlovina” apsolutni je pobjednik na 58. filmskom festivalu u Puli, gdje je osvojio čak šest Zlatnih arena, među kojima i one za najbolji film, s kojom je dobio i 30 tisuća kuna, te glumicu ( Mirela Brekalo Popović ) i glumca ( Draško Zidar ).

“Kotlovina” je ujedno odnijela i nagradu Oktavijan, koju dodjeljuju filmski kritičari, dok je nagrada publike pripala filmu “Koko i duhovi”.

Pročitajte tko je sve dobio nagrade u Puli, ali i obrazloženje službenoga žirija:

Velika Zlatna Arena za najbolji film – “Kotlovina” Tomislav Radić Zbog stilski, idejno i režijski uvjerljivog prikaza jedne naoko nebitne obiteljske dinamike koja kao cjelina rafinirano definira zemlju u kojoj danas živimo.

Zlatna Arena za režiju Dalibor Matanić (“Ćaća”) Uvjerljivo je stvorio atmosferu nelagode koja gledatelja ne napušta od početka do kraja filma.

Zlatna Arena za scenarij – Tomislav Radić (“Kotlovina”) Sačinjen od naizgled nebitnih životnih situacija, pružio je priliku cjelokupnom glumačkom ansamblu da odigra sjajne i uvjerljive uloge.

Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu – Mirela Brekalo Popović (“Kotlovina”) Za širok raspon glumačkih sredstava kojima je stvorila uvjerljiv i detaljan portret lika kojeg igra.

Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu Iva Mihalić (“Ćaća”) Za realističan i uvjerljiv prikaz obiteljske patologije postignut glumačkim minimalizmom.

Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu – Draško Zidar (“Kotlovina”) Za slojevitost lika kojeg je uprizorio ispreplevši bogatstvo svih likova ansambla filma.

Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu Boris Buzančić (“Kotlovina”) Majstorski stvoren lik djeda kojem niti jedan gledatelj ne može odoljeti.

Zlatna Arena za kameru Vanja Černjul (“Ćaća”) Odlična vizualizacija filmske priče i visoka estetiziranost filmske fotografije koja nadahnuto prikazuje portrete likova i prirode koja priči daje novi ugođaj.

Zlatna Arena za montažu Slaven Zečević (“Koko i duhovi”) Precizna u službi dinamiziranja naracije priče koju svi poznajemo.

Zlatna Arena za glazbu Dinko Appelt (“Koko i duhovi”) Žanrovski točna glazba približila je film publici kojoj je namijenjena.

Zlatna Arena za scenografiju Ivo Hušnjak (“Lea i Darija”) Vješto je oživjela epohu koje više nema.

Zlatna Arena za kostimografiju Barbara Bourek (“Lea i Darija”) Odišu uvjerljivom elegancijom vremena u kojem se radnja filma zbiva.

Posebna Zlatna Arena za masku Ana Bulajić Črček (“Lea i Darija”) Nenametljiva i prirodna, a odgovarajuća duhu vremena.

Posebna Zlatna Arena za ton Frano Homen (“Kotlovina”) Za uspješno izvršenje vrlo zahtjevnog zadatka dočaravanja prirodne i reljefne zvučne slike obiteljskog kaosa.

Posebna Zlatna Arena za specijalne efekte – “Josef” Stanislava Tomića Za upotrebu nove tehničke vizualizacije te promicanje suvremene poetike slike.

Vjesnikova nagrada Breza za najboljeg debitanta Daniel Kušan (“Koko i duhovi”) Pokazuje senzibilitet i zrelost u svom prvom ostvarenju kojim potvrđuje potrebu hrvatske kinematografije za filmovima za djecu, kao i smjer kako bi oni trebali izgledati.

Linker
20. travanj 2024 12:35