Često slušamo savjete stručnjaka kako se prehrana treba bazirati na sezonskim namirnicama, no mnogi ljudi ne znaju koje su sezonske namirnice odnosno kada neko voće sazrijeva u našemu podneblju. Donosimo vam kratki vodič sezonskog voća koje će vam olakšati kupovinu, a jelovnik učiniti zdravijim.
Trenutno je aktualna sezona jagoda koja će se zadržati do kraja lipnja. Konzumiranje jagoda jamči vam mnoštvo blagodati i vrlo malo kalorija.
Sredinom lipnja, jagodama će se pridružiti i trešnje i višnje. Ovo slatko-kiselo tamnocrveno voće ima mnogo vitamina E, usporava starenje i snižava loš kolesterol. Također su odlične za smanjenje bolova uslijed povrede, a najbolja strana im je što povećavaju proizvodnju inzulina.
Razlika između njih je u postotku šećera koji akumuliraju pa se trešnje najčešće prodaju svježe, a višnje se uglavnom prerađuju.
Krajem lipnja pozdravite i marelicu koja poboljšava rad mozga i važna je za intelektualan rad. Bogata je folnom kiselinom pa je odlična za slabokrvne ljude.
Marelice pomažu kod suhog grla i u regulaciji rada crijeva, a ulje rađeno od nje od davnina se koristi protiv raka i čireva.
Breskva također dozrijeva krajem lipnja i izrazito je niskokalorično voće – idealno za dijetu. Ima diuretski učinak, pročišćava organizam, potiče i olakšava probavu. Sadrži mnoge kemikalije koje pomažu u onesposobljavanju slobodnih radikala, što rezultira usporavanjem procesa starenja.
Od minerala u breskvi ima najviše kalija, fosfora, magnezija i kalcija, a među rijetkim je voćem koje sadrži selen.
Podsjetimo kako sezonsko voće ne samo da je najzdravije, nego je i najjeftinije i najukusnije. Neka vam sezonska prehrana postane stil života kako biste povećali razinu energije i dobili maksimalnu nutritivnu vrijednost.