Flickr
URAVNOTEŽENA PREHRANA

Konzumacija sezonskih namirnica neka vam postane životni stil

Često slušamo savjete stručnjaka kako se prehrana treba bazirati na sezonskim namirnicama, no mnogi ljudi ne znaju koje su sezonske namirnice odnosno kada neko voće sazrijeva u našemu podneblju. Donosimo vam kratki vodič sezonskog voća koje će vam olakšati kupovinu, a jelovnik učiniti zdravijim.

Trenutno je aktualna sezona jagoda koja će se zadržati do kraja lipnja. Konzumiranje jagoda jamči vam mnoštvo blagodati i vrlo malo kalorija.

Sredinom lipnja, jagodama će se pridružiti i trešnje i višnje. Ovo slatko-kiselo tamnocrveno voće ima mnogo vitamina E, usporava starenje i snižava loš kolesterol. Također su odlične za smanjenje bolova uslijed povrede, a najbolja strana im je što povećavaju proizvodnju inzulina.

Razlika između njih je u postotku šećera koji akumuliraju pa se trešnje najčešće prodaju svježe, a višnje se uglavnom prerađuju.

Krajem lipnja pozdravite i marelicu koja poboljšava rad mozga i važna je za intelektualan rad. Bogata je folnom kiselinom pa je odlična za slabokrvne ljude.

Marelice pomažu kod suhog grla i u regulaciji rada crijeva, a ulje rađeno od nje od davnina se koristi protiv raka i čireva.

Breskva također dozrijeva krajem lipnja i izrazito je niskokalorično voće – idealno za dijetu. Ima diuretski učinak, pročišćava organizam, potiče i olakšava probavu. Sadrži mnoge kemikalije koje pomažu u onesposobljavanju slobodnih radikala, što rezultira usporavanjem procesa starenja.

Od minerala u breskvi ima najviše kalija, fosfora, magnezija i kalcija, a među rijetkim je voćem koje sadrži selen.

Podsjetimo kako sezonsko voće ne samo da je najzdravije, nego je i najjeftinije i najukusnije. Neka vam sezonska prehrana postane stil života kako biste povećali razinu energije i dobili maksimalnu nutritivnu vrijednost.

Linker
26. travanj 2024 03:06