EKSKLUZIVNO: BILLY ZANE

Kistom kao mačem

Još jedna holivudska zvijezda otkrila je skriveni talent: glumac Billy Zane (44) nedavno je prvi put predstavio svoja umjetnička djela. Devet slika izloženih u Frank Pictures Gallery u Santa Monici nastale su pod utjecajem kenda, japanske borilačke vještine temeljene na tradicionalnom mačevanju.

Zvijezda filmova “Titanic”, “Opasno more” i “Fantom” vježba kendo već tri godine, a poveznicu između ubojitih pokreta bambusovim štapom i zamaha kistom vidi u preciznosti – pa je zato i izložbu nazvao “Killing With Love” (Ubijanje s ljubavlju). Među uzvanicima na otvorenju bila je i njegova bivša djevojka, hrvatska manekenka Jasmina Hdagha (26), s kojom je ostao prijatelj i nakon prekida. Billy Zane nije jedini u obitelji s umjetničkom crtom: otac William George i mama Thalia amaterski su kazališni glumci, a i njegova pet godina starija sestra Lisa je glumica i pjevačica.

Izložbu ste nazvali “Killing With Love”. Koliko ste spremni daleko ići zbog ljubavi? – I na kraj svijeta ako treba. Ljubav je za mene neophodna poput hrane, a razdaljine prijeđene zbog nje su nemjerljive.

Kada ste počeli slikati? – Prije 13 godina, kad sam snimao film “Titanic” redatelja Jamesa Camerona. Snimanje je trajalo sedam mjeseci i strastveno sam se zarazio slikanjem, čak je to ponekad ometalo i moj glumački rad, odnosno onemogućavalo mi je da se do kraja uživim u ulogu Caledona Hockleya. Među mojim prvim djelima bila su ulja na platnu “Telemundo” i “Madonnarama”. Potonja slika nadahnuta je Blaženom Djevicom Marijom i mirom koji zrači, a uz njen lik na platnu se vide i konture anđela te kendo maska koja može simbolizirati i Isusa Krista. Poslije sam nastavio slikati na većini filmskim setovima, jer su putovanja za mene vrlo inspirativna. Obožavam Australiju i često je posjećujem, nedavno sam posjetio i Kinu, a prije toga sam bio u Južnoj Africi. Volim različitost i neopterećenost, tako da mi je svejedno putujem li prvim razredom zrakoplova ili sjedim u prikolici kamioneta.

Što vas još nadahnjuje? – Gotovo sve što vrijedi zabilježiti na slikarskom platnu i što u sebi nosi neku ljepotu i ima umjetničkog duha. Tako me mogu nadahnuti prljavi kombinezoni, lijep namještaj, kapljica boje na slikarskom platnu, staklene boce, lampe, ključevi…

Vaš kolega Leonardo Di Caprio u filmu “Titanic” portretirao je glumicu Kate Winslet. Koju kolegicu biste vi željeli portretirati? – Kathy Bates. Ona je žena klasične ljepote.

Koje materijale najčešće koristite? – Najviše ulje, ali mogu poslužiti i akril, boje za kuću, za brodove, čak i guste industrijske boje. Volim iznenađenja i najviše me veseli sloboda izražavanja. U nedostatku boje, naime, mogu slikati vinom, zemljom ili oblikovati reljefe od gline, moji slikarski atelieri mogu biti brodogradilišta, željezarije i čak rub pločnika, tako da me ni na putovanjima ništa ne može ograničiti u stvaranju.

Koje slikarske pravce volite? – U srcu sam apstraktni ekspresionist, ali sad otkrivam figurativno slikarstvo i impresionizam. Omiljeni mi je slikar čuveni američki portretist John Singer Sargent. Oduševljava me njegova sposobnost da se od apstrakcije pomakne prema fotorealizmu. Zbilja je genijalan. A volim i američkog slikara i ilustratora Maxfielda Parrisha. U svojoj kolekciji imam nekoliko njegovih djela.

Što radite sa svojim djelima? – Prodajem ih, a cijene im se kreću od 3.000 do 20.000 dolara. A jednu sliku sam darovao prijatelju, glazbenom producentu Heinu Hovenu, jer mi je svojim kamionetom odvezao sav stari namještaj iz garaže koju sam pretvorio u atelier.

Imate li još neki skriveni talent? – Nijedan moj talent ne ostane dugo skriven. Jako volim kuhati, ali je problem što volim improvizirati sa sastojcima, pa jelo ponekad ispadne čudno. U svemu sam sklon eksperimentiranju, samo što je slikanje manje bolno nego kad pozovem prijatelje na večeri i serviram im skuhano iznenađenje.

Kako ostajete u dobroj formi? – Zahvaljujući kendu koji redovito vježbam. Volim i yogu, a uz to se po Los Angelesu stalno vozim biciklom. I, naravno, slikam, što je također dobro za kondiciju.

Kako provodite ljeto? – Ostajem kod kuće u Los Angelesu, a lijepo vrijeme iskoristit ću za slikanje na otvorenom. Upravo sam se vratio iz Kine s predstavljanja novog filma “The Confidant” (Povjerenik), a na jesen ću otputovati u Grčku i tamo režirati film “Theo”. Scenarij sam napisao s prijateljem Jamesom Mathersom. U središtu priče su ujak i nećak koji zajedno rješavaju obiteljsku tajnu.

Dok ste bili u vezi s hrvatskim modelom Jasminom Hdaghom planirali ste posjetiti Hrvatsku. Hoćete li ipak doći u našu zemlju? – I dalje to želim. Možda ću čak izložiti svoja slikarska djela u Hrvatskoj. Moja prijateljica Jasmina mi je tako lijepo pričala o svojoj domovini da jednostavno umirem od želje da je što prije vidim.

Marjana Marinović

Linker
29. travanj 2024 11:56