Jadran Babic / Hanza Media
PJEVAČ DUŠE

Kemal Monteno - obitelj i raja bili su mu na prvom mjestu

Vijest o smrti jednog od najvećih kantautora na našim prostorima odjeknula je među njegovim kolegama, prijateljima i obožavateljima koji se s velikim poštovanjem, divljenjem i ljubavlju prisjećaju velikana regionalne glazbene scene.

Bosanskohercegovački kantautor šansonjer, kako ga se u medijima nazivalo, imao je veliki glazbeni opus i u svojoj karijeri snimio je 14 glazbenih albuma. Rođeni Sarajlija po ocu Talijan, a po majci Bošnjak karijeru je započeo nastupom na festivalu Vaš šlager sezone 1967. godine kada je osvojio publiku, ali i kritiku.

Ovaj romantičar u glazbi i životu tvrdio je kako niti sam ne zna koliko je pjesama otpjevao, a koliko ih je napisao za druge izvođače.

– Važno mi je samo da su sve te pjesme inspirirane pričama iz vlastitog i života meni bliskih ljudi – izjavio je svojedobno Kemal Monteno koji je glazbenu suradnju ostvario s brojnim glazbenim zvijezdama.

Sa suprugom Brankom zajedno je od djetinjstva i svoju obitelj nikada nije pristao žrtvovati zbog karijere. Obitelj i raja bili su mu na prvom mjestu te je najviše uživao u njihovom društvu, šaleći se i pjevajući s njima.

Mnogi tvrde kako nikada neće zaboraviti 1995. godinu kada je koncert Kemal i prijatelji bio rasprodan čak sedam večeri za redom. Obožavatelji željni romantičnih pjesama i bosanske sevdalinke sa mediteranskim šarmom talijanske kancone u glas su pjevali njegove klasike.

Skroman i jednostavan Kemal bio je obožavan među kolegama glazbenicima koji ne mogu pronaći dovoljno riječi hvale kojima bi ga opisali.

– Mogu samo reći da se osjećam prazno. Izgubio sam nekoga čiji gubitak cijeli život neću prežaliti – izjavio je Boris Novković nakon vijesti o smrti svoga velikog prijatelja, a crtice iz zajedničkog života podijelili su i brojni drugi glazbenici.

Kemal se godinama borio s dijabetesom radi kojega je bio i na transplataciji bubrega. Na badnjak je ponovno hospitaliziran zbog upale mokraćnih kanala i proveo je više od dva tjedna u bolnici nakon čega je izjavio da se osjeća dobro. Međutim, ponovno mu je pozlilo te je preminuo od posljedica sepse, u 67. godini života.

Iza sebe je ostavio suprugu Branku, kći Adrijanu i sina Đanija te mnoštvo živopisnih stihova koji će uvijek imati mjesto u srcima mnogih.

Svakom sam od vas poklonio pjesmu, mnoge su tužne i prepune sjete, dadoh vam ljubav ne tražeći ništa, poklonih vam srce kao malo dijete.

(pjesma Hvala svima, Kemal Monteno)

Linker
26. rujan 2022 22:45