Arhiva
IZDALO GA SRCE

Kemal Monteno: I bolestan ću pisati ljubavne pjesme

– Umorio sam se malo od ležanja, a kako se dobro osjećam, mogli bi me i pustiti kući – dočekao nas je ispred svoje bolesničke sobe u postintenzivnoj jedinici KBC-a Rebro nasmijan i dobro raspoložen sarajevski kantautor Kemal Monteno . U tu je zagrebačku bolnicu hitno dovezen ujutro 30. prosinca. Deset je dana bio priključen na aparate koji su mu pratili rad srca i bubrega, kontrolirali tlak i razinu šećera u krvi. Primao je infuziju, a morao je i na dijalizu. Jedva je dočekao da mu se stanje stabilizira, jer je to značilo da može ustati iz kreveta i prošetati se hodnikom. Ipak, i dalje treba biti strpljiv pacijent jer je liječnički konzilij, poslije pomnih pretraga i dobivenih nalaza, odlučio da u ponedjeljak mora na operaciju srca. Ugradit će mu premosnicu.

– Bit će mi to prva operacija u životu. I odmah na srcu. Dosad nisam niti znao da imam problema sa srcem. Zapravo, srce mi je oslabilo zbog dijabetesa, s kojim se borim već petnaest godina. No, bez obzira kako se budem osjećao, uvijek ću pisati ljubavne pjesme – kaže 63-godišnji glazbenik, sa suprugom Brankom stanovnik Zagreba posljednjih petnaestak godina.

U svojim je stihovima dosad opjevao i suprugu Branku, i svoju prvu ljubav Lidiju, a možda novu pjesmu posveti i Ljerki. Tako je, naime, nazvana soba u kojoj leži, o čemu svjedoči natpis nad vratima. U toj je sobi dočekao i Novu godinu, a svaki ga dan, prije i poslije podne, posjećuju supruga, sin Đani, koji se prije tri godine također preselio u Zagreb, i 15-godišnja unuka Lora, mlađa kći njegove kćeri Adrijane, koja je zbog svog djeda doputovala iz Sarajeva.

Jagoda Zamoda

Pročitali ste skraćenu verziju teksta o bolesti Kemala Montena. U tiskanom izdanju Glorije (br. 888) pročitajte i što Kemalova supruga Branka govori o njihovom zajedničkom životu u Zagrebu, kantautorovoj ljubavi za domaću kuhinju i tvrdoglavoj ustrajnosti u ignoriranju liječnika i nezdravom životu te kako je proživjela trenutke velikog straha kada joj je muž pretrpio infarkt. Saznajte i o piti zeljanici koju bolesnom Kemalu spravlja šogorica, o ubitačnom glazbenikovom radnom ritmu koji ga je već drugi put doveo u teško zdravstveno stanje, o bolničkoj razonodi i vizitama državnika. Možete se pretplatiti i na PDF izdanje.

Linker
02. svibanj 2024 12:27