Sipa/Cropix
INTERVJU

Keira Knightley: Ana Karenjina je bila tašta, manipulativna i histerična

Engleska glumica Keira Knightley , trenutačno najveća britanska glumačka zvijezda, koja u dobi od 27 godina ima iza sebe cijelo desetljeće karijere i bogatstvo koje je u The Sunday Timesu procijenjeno na 48 milijuna dolara, danas je muza mnogih modnih dizajnera čije kreacije, doduše, nosi samo kad je “na dužnosti”.

Njezini susjedi u londonskom East Endu – gdje je nedavno kupila kuću za 3,8 milijuna dolara i uselila se sa zaručnikom, rokerom Jamesom Ri­­ghtonom (klavijaturistom benda Klaxons) – uglavnom je viđaju u prevelikim vestama, preuskim hlačama i glomaznim cipelama. U ekranizaciji Tols­to­jeva romana “Ana Karenjina” Keira je drugi put igrala rusku heroinu – na početku karijere, s nepunih 17 godina, glumila je Laru u TV filmu “Doktor Ži­vago”.

Koliko ste puta pročitali Tolstojev roman prije nego što ste počeli pripremati ulogu?

– Iskreno, prvi put sam ga pročitala dosta površno, u kasnim tinejdžerskim godinama, i tada sam Anu doživjela kao žrtvu tadašnjeg društva i vremena. A kad me Joe Wright pozvao da glumim u njegovom filmu, ona više nije bila ista osoba: mo­­ž­da je razlog tome scenarij Toma Stopparda, no sad je Ana bila manipulativna, tašta, pomalo histerična, ali s obzirom na okolnosti, nekako imam razumijevanja za njezine postupke.

Prekrasno izgledate u kostimima iz tog doba: je li vas ta moda nadahnula i u vašem osobnom odjevnom stilu, kao što je utjecala na kolekcije modnih kuća Banana Republic, Issa London, Temperley…?

– Hvala na komplimentu, i meni se jako sviđa odjeća iz tog doba, a pogotovo nakit. Na snimanju smo koristili originalne komade iz Chanelove kolekcije, sve prave dijamante, koje su svaki dan dovozili i vraćali uz oružanu pratnju. No, to ipak nije moj osobni stil. Inače, obožavam raditi s Jacqueline Durran, koja je bila kostimografkinja i u filmu “Ponos i predrasude”, jer svaki njezin ko­­stim je duboko promišljen i vrlo simboličan. Tako je i Anina odjeća izraz njezinog unutarnjeg stanja: stegnuta u korzete, prekrivena velovima, pa čak i niske bisera koje prianjaju usko uz vrat, pokazuju da se osjeća zarobljeno kao ptica u kavezu.

Kakav je partner Aaron Taylor Johnson?

– On je od onih sretnika o kojima sam prije pričala, koji sve napravi s nevjerojatnom lakoćom. Opušten je i glumiti s njim je psihička relaksacija. Kad smo snimali, baš mu se trebalo roditi drugo dijete, ali nije pokazivao nikakvu nervozu ni napetost.

Vaše ljubavne scene vrlo su uvjerljive: nimalo vulgarno, ali vrlo erotično…

– Sad mi je malo neugodno… To je bila prva scena koju smo zajedno snimili, a prije toga smo se vidjeli samo jednom pa sam ja bila ta koja je njemu morala dati podršku. Sjećam se samo da sam čula Joea kako mu viče: “Jedi joj lice, jedi joj lice”.

Kao jedna od najvećih glumačkih zvijezda u Velikoj Britaniji, kako biste definirali uspjeh?

– Teško mi je reći tko je uspješan, a tko nije. Možda ću reći da sam uspjela ako u starosti zaključim da nisam nikoga uvrijedila – ili barem da nisam jako nikoga uvrijedila – i da su ljudi do kojih mi je bilo stalo, znali koliko sam ih voljela. A uspjeh u poslu – to je nešto što dođe i prođe.

Sonja Mlinar

Pročitali ste skraćeni intervju s glumicom Keirom Knigtley. Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju ili se pretplatite na PDF izdanje .

Linker
28. travanj 2024 11:33