INSTAGRAM
SLOBODAN DAN

Kako se opustiti i napuniti pozitivnom energijom u samo jednom danu?

Prvi maj ili Praznik rada obilježava pravo svakog čovjeka na osam sati rada, osam sati sna i osam sati prava na vlastiti život. Međutim, 130 godina kasnije malo tko može reći da ima tako raspoređeno vrijeme na raspolaganju.

Stres, svakodnevnica, posao, balansiranje između obitelji i posla, kronični nedostatak vremena za sebe i svoje potrebe i interese – često mogu rezultirati nezadovoljstvom, umorom, iscrpljenošću i konačnim burnoutom.

Kako vam se ne bi dogodio takav scenarij i kako biste održali ravnotežu između obaveza i vlastitih potreba – dovoljan vam je i jedan dan da se opustite i napunite pozitivnom energijom.

1. Zdrav doručak i omiljeni napitak

Nemojte prespavati svoj slobodan dan nego se probudite do osam sati, skuhajte si omiljeni jutarnji napitak i pojedite nešto zdravo i lagano. Sjednite u najdraži naslonjač i uživajte. Bez upaljenih zaslona i monitora. Samo vi i svježe jutro.

2. Vježbajte

Raširite prostirku u boravak ili na balkon i ponovite nekoliko slijedova joga položaja, istegnite se kako vam odgovara… Osluškujte tijelo. Ono će vam reći gdje se napetost nalazi. Pogledajte video tutorijal s nekoliko vježbi iz pilatesa i ponovite ih.

3. Ponašajte se kao dijete

Za sigurno podizanje raspoloženja i pozitivne energije, vratite se u prošlost. Imajte opet 10 ili 13 godina jer su istraživanja pokazala da smo u tom periodu najpovezaniji sami sa sobom i svojom dušom. Prisjetite se u čemu ste tada uživali i – bavite se time nekoliko sati.

4. Izađite na svjež zrak

Prognoza ne obećava lijepo vrijeme za ovaj Praznik rada, ali šetnja po kiši u gumenim čizmama, toplom kardiganu i šarenom kišobranu – također ima svojih čari. Spustite se u obližnji park i uživajte u svježini koju kiša nosi. Ako će ipak biti sunce – još bolje.

5. Pozovite prijateljice

Vrijeme je za jedan dobar, stari babinjak. Neka svaka donese nešto za grickati i piti. Slobodno guštajte i samo danas pretjerajte u slatkom ili slanom – što god vas čini sretnima.

6. Vruća kupka

Napunite kadu vrućom vodom, ubacite nekoliko kapi opuštajućeg eteričnog ulja, pripremite svoju omiljenu playlistu, uzmite neko lako štivo i uživajte. Duboko dišite i razmišljajte o pozitivnim stvarima. Opuštajte se tako 30-ak minuta.

7. Sat za ljepotu

Trebalo bi vam možda i više od jednog sata, ali i toliko će biti dovoljno za urediti obrve i nokte. Napravite masku za lice pomoću namirnica iz kuhinje, namažite tijelo maslacem, a možda stignete čak i obaviti jednu brzu, kućnu depilaciju.

8. Čitajte knjigu, slušajte glazbu, pogledajte film

Umjetost – u svim svojim oblicima i varijantama – liječi i povezuje vas s dušom i nečim što niti jedna druga djelatnost ne može probuditi u čovjeku. Ukoliko imate potrebu – i sami se izrazite; naslikajte nešto, fotografirajte ili napišite stih. Kreativnost je sinonim za opuštanje.

9. Posadite biljku

Nikada nećete saznati što je Voltaire mislio kada je rekao Treba uređivati svoj vrt!, ukoliko to sami ne učinite. Kupite sadnice jagoda i zasadite ih na balkon. Ukoliko volite začine, kupite one svježe u tegli i stavite ih na prozor kako biste ih uvijek imali pri ruci.

10. Radite – ništa

Najbolja radnja za opuštanje je – ništa. Sjesti na balkon i možda uz čašu vina gledati prolaznike, puštati mislima da dolaze i odlaze. Pozdravljati sve pozitivno što vam padne na pamet i otpuštati ono negativno.

Jelena Viljevac Schiebel

Linker
14. travanj 2024 21:41