OSJETLJIVA KOŽA

Kako preživjeti proljeće

Nesretni ste jer se ljeti morate skrivati od sunca i pritom nanositi kreme s visokim zaštitnim faktorom, dok vam zimi nakon kratkog boravka na vjetru i hladnoći koža odmah pocrveni, a potom je suha i zategnuta?

Nemojte to uzimati k srcu jer vi ste, zapravo, sretnica – imate osjetljivu kožu koja je, ako se pravilno njeguje, drugo ime za lijep i nježan ten. Svakodnevni život nas uči da je koža ‘živa’ i zahtjevna. Osim ‘problemčića’ poput mladenačkih bubuljica ili kasnije bora, velik dio ženske populacije u odrasloj dobi muči kronična preosjetljivost kože, a njezini su simptomi svrbež, crvenilo, reakcije na sunce, kreme, vodu… Pogotovo u proljeće, kad se to događa zbog cvjetanja biljaka i cvijeća, pokošene trave ili naprosto zbog šoka od prvog sunca.

Što sve moramo uzeti u obzir ako želimo da naš osjetljivi ten uvijek blista? Nasljedni faktori, sklonost alergijama, tip pigmenta (svijetle žene redovito su osjetljivije od tamnih), zagađenje, hormoni – samo su neki od uzročnika zbog kojih naša koža često ‘podivlja’ – a voda, hrana, čišćenje i zaštitni faktori naše su najsnažnije oružje u borbi za njezino zdravlje i ljepotu. Jedina efikasna prevencija da koža ne bude suha i nadražena, jest dovoljan unos vode – kako iznutra (dovoljno popijene tekućine), tako i izvana, uz pomoć krema i seruma. Kreme bogate termalnim vodama (Vichy, La Roche-Posay, Avene) najčešće se preporučaju osobama izrazito osjetljive kože.

Termalne vode, naime, bogate su oligoelementima, termalnim solima i selenom; bez konzervansa su, potpuno čiste, a nisu tvrde i zato su idealna baza za kozmetiku namijenjenu osjetljivoj koži. Isto tako, nemojmo zaboraviti da i masna koža može biti dehidrirana, te joj treba pomoći pri obnavljanju zaliha vlage.

Važno je da kreme za izrazito osjetljivu kožu sadrže minimalnu količinu konzervansa (postoje čak kremice bez konzervansa, koje treba potrošiti u dan-dva nakon otvaranja), a zabranjeni sastojci su parfemi, alkohol ili mineralna ulja. Nakon hidratacije, koži je potrebna i hrana – minerali, vitamini, esencijalne kiseline i ulja. Nalazimo ih u proizvodima s prirodnim sastojcima, kao što su L’Occitane, Nuxe ili Afrodita.

Tako, primjerice, krema s ekstraktom masline njeguje i hrani, dok Afroditin preparat s kamilicom smiruje osjetljivu i nadraženu kožu. Biljna mlijeka (aloe vera, mamaku, smokva) i esencijalna ulja kakva se nalaze u Nuxe proizvodima idealna su ‘hrana’ za nadraženi vanjski sloj kože. Pri traženju idealne hranjive kreme svakako se posavjetujte s dermatologom i zapamtite – dnevne kreme su najčešće hidratantne, dok su noćne hranjive, premda za iznimno suhe i osjetljive kože postoje i dnevni hranjivi preparati. Naša koža pravi je heroj preživljavanja! S jedne strane je izrazito krhka i porozna, a s druge, snažna i izdržljiva, ali pod uvjetom da je – pravilno čišćena. Kako osobe s izrazito osjetljivom kožom često ne podnose sredstva za čišćenje, a ponajmanje tonike (koji se niti ne preporučuju), biranje pravilnog preparata može biti pravi izazov.

Ne možete pogriješiti ako se odlučite za blaga mlijeka ili gelove bez alkohola i sapuna, na bazi termalnih voda ili prirodnih sastojaka poput maslinova ulja. Također, preparati za čišćenje ohlađeni u hladnjaku poput Kenzoki Ice Jellya na bazi đumbira ne samo da čiste kožu već je i smiruju i zaustavljaju upalne procese. Uživajte u njezi svoje kože, u tom ritualu koji pripada samo vama. Neka vrijeme provedeno ispred ogledala ne bude samo još jedna obveza u napornom dnevnom nizu!

Ako imate osjetljiv ten, ako ste svjetloputi, crvenokosi, skloni alergijama ili vječno suhe kože – pravilan izbor preparata važan je početni korak. Oboružajte se strpljenjem, znanjem i savjetima dermatologa, koristite što prirodniju kozmetiku, hranite se zdravo, i svakako koristite zaštitni faktor – uspjeh sigurno neće izostati. Svi će primijetiti vaš lijep i svjež ten!

Klara Godač

Linker
03. svibanj 2024 05:24