RECEPTI ZA BOLJE RASPOLOŽENJE

Kako okrenuti život u pozitivu

Kad vas shrva neki blues, prisjetite se nekog od dvanaest praktičnih prijedloga kako namjestiti unutrašnji radio prijemnik na veseliju frekvenciju

• okrenite se onima koje vas vole

Prijatelji se u nevolji poznaju. To vrijedi i za situacije kad vas pukne blues. Nazovite nekog tko će vam znati reći da nije sve tako sivo. I da pogledate život s vedrije strane. Još bolje ako zna pjevati. I ako vi možete pjevati s njima.

• knjiga je dobar drug

OK, možda ste sramežljivi. Možda se ne volite nametati kad se ne osjećate dobro. Utjehu i ohrabrenje onda potražite u pisanoj riječi.

Za neke će to biti neki vjerski tekst, za druge self-help, treće humoreske, četvrte stripovi… Nađite što vam najbolje odgovara. Uz kućne biblioteke i knjižnice, internet je odličan izvor stvari za dobro raspoloženje. Ne zaboravite filmove i glazbu. Vesela muzika začas podiže!

• nađite mentora

Što ljude u poslovnom svijetu snažno motivira da daju najbolje od sebe? Godišnji rezultati i nelagoda od otkaza. Ako osjećate da sami nemate dovoljno snage, pronađite nekog koga ćete izvještavati o tome što radite i tko će vas usmjeravati na putu ka boljem zdravlju i raspoloženju. To može biti netko blizak, poput članova obitelji i prijatelja, ili profesionalac, poput terapeuta, učitelja… Glavno da se uz tu osobu dobro osjećate i da joj možete pokloniti povjerenje. Inače, sav trud uzalud.

• predvidite slabe točke

Recimo da želite prestati pušiti. Bit će vam korisno odrediti opasne zone – dijelove dana u kojima vam cigareta najbolje sjeda i rituale koji ju prate – i onda osmisliti aktivnosti kojima ćete ih zamijeniti. Primjerice, jutarnju cigaretu uz kavu možete zamijeniti hranom uz koju vam pušenje ne godi. Umjesto popodnevnog nikotiniziranja uvedite šetnju, a navečer se pozabavite knjigom, vježbanjem ili meditacijom. Sličnu tehniku upotrijebite i za eliminiranje loših misli.

• odvucite si pažnju

Dug popis aktivnosti koje će vam pomoći da mislite na nešto drugo može biti naročito koristan pokušavate li se odvići od loše navike ili vas muče tmurne misli.

Evo par prijedloga: bacite se na sudoku, čitajte romane, pišite e-mailove, prošetajte psa (svog ili tuđeg), odigrajte partiju karata, pogledajte film, bavite se sportom, počistite kuću, izradite nešto, posadite biljku i brinite o njoj, vježbajte, provedite dan u prirodi, slušajte glazbu… Sve što vam odgovara, a ne škodi.

• znojite se

Pojačana fizička aktivnost je najprirodniji način borbe protiv lošeg raspoloženja, ali i podizanja razine samopouzdanja. Redovna tjelovježba i kretanje pomoći će vam da se općenito osjećate bolje.

• pokrenite projekt

Ovo je složenije i traži više pozornosti. Ne puštaju li vas negativne misli na miru, odličan način da ih se riješite može biti upuštanje u projekt. Slaganje obiteljskog albuma, štrikanje šala, osnivanje udruge, planiranje proslave za Dan planeta Zemlje, prijava na audiciju za lokalno kazalište ili tečaj pri najbližem pučkom sveučilištu… Bitno je da vas veseli, a ne da si natovarite još jednu tlaku na vrat.

• vodite dnevnik

Jedna od definicija patnju određuje kao situaciju u kojoj stalno radite jedno te isto, a očekujute različite ishode. No, često je lakše vidjeti zašto drugi pate nego se iskobeljati iz vlastite mreže samoobmanjivanja i racionalizacija. Da bi to izbjegli, probajte prenijeti svoje osjećaje na papir kad god vam je loše. Vratite se tim zapisima u trenucima kad poželite ponovno učiniti nešto što nije dobro za vas.

• budite stručnjak

Baš kao što se najbrže uči kad nekog nešto morate naučiti, tako ćete se i vi bolje osjećati pomognete li nekome tko se teško nosi sa životom. Potražite nekog kome možete pomoći. Dobit ćete poticaj da i sami postanete jači no što možda mislite da je moguće. A i lakše ćete se nositi s vlastitom nevoljom.

• odaberite amajliju

Nekima će možda će biti korisno imati predmet koji će podsjeća na dobre strane života. Što god odabrali, bitno je da predstavlja nešto pozitivno, veselo i ohrabrujuće.

• potražite pomoć

Nemojte smetnuti s uma da nikad niste posve sami – u neposrednoj blizini sigurno se nalazi netko s kime možete porazgovarati o svojim problemima: član obitelji, prijatelj, kolega s fakulteta ili posla, svećenik, terapeutkinja…

• ili jednostavno radite ništa

Ako ništa ne poduzimate, to znači da se situacija vrlo vjerojatno neće pogoršati. A to je uglavnom sasvim prihvatljivo. Na kraju, sutra je novi dan, u kojem možete početi ispočetka, zar ne?

Izvor: Via positiva

Linker
16. travanj 2024 14:18