Instagram
MALI TRIKOVI

Kako ispravno spremiti namirnice u hladnjak?

Znate li da hladnoća u hladnjaku ne odgovara svim namirnicama na jednak način? Neke namirnice je bolje držati na najvišoj polici, dok je drugima mjesto isključivo na pretincu u vratima.

S obzirom da u hladnjaku nije ista temperatura na svim policama i da se hladni zrak spušta dolje a razlika između najviše i najniže police može biti i do dva stupnja, donosimo vam pravila slaganja namirnica za hladnjak koja bi valjalo usvojiti i držati ih se.

Na najvišoj polici

Ovdje držite priprmljena jela kao što su salate, kolači ili bijelo vino. Oni se najbolje čuvaju upravo na najvišoj polici, na temperaturi od osam stupnjeva.

U srednjoj polici

Ovdje je mjesto mlijenčnim proizvodima poput sira, mlijeka i jogurta jer njima najbolje odgovara temperatura od 5 stupnjeva. Niže temperature bi pokvarile okus, a na višima bi se proizvodi pokvarili.

Na donjoj polici

S obzirom da je ova polica oko dva stupnja hladnija, ovdje je najbolje čuvati ribu, meso i mesne prerađevine koji se brzo kvare.

Pretinac na vratima

Na vratima je temperatura od osam do 10 stupnjeva i najbolje je odlagati jaja, maslac, džemove i slične namaze i umake poput senfa i hrena. U najdonjem pretincu na vratima, mjesto je rezervirano za sve vrste tekućine.

Ladica u hladnjaku

Zatvoreni, plastični pretinci u hladnjaku štite biljne namirnice od hladnog zraka i vlage. Ovdje je otprilike 9 stupnjeva i odlično je za skladištenje svih vrsta voća i povrća.

Što čuvati izvan hladnjaka?

  • Voće i povrće s visokim udjelom vode (rajčica, tikvice, krastavac, patlidžan i sl.).
  • U hladnjaku nikako ne čuvati citrusno voće niti ananas ili banane jer će izgubiti svoje vitamine.
  • Luku i krumpiru također nije mjesto u hladnjaku.
Linker
20. travanj 2024 13:36