ONO ŠTO MUŠKARCI SNIVAJU

Kako dobiti dekolte iz snova

Izreka kaže da su oči ogledalo duše, no talijanski seksolog Piero Lorenzoni nedavno je ustvrdio da se ljudska narav, točnije, ženska, može ‘pročitati’ iz oblika i veličine – grudi. Usporedio ih je s voćem i povrćem, ustvrdivši, primjerice, da grudi u obliku grejpa otkrivaju stidljivu ženu, u obliku trešanja inteligentnu, naranče samouvjerenu, patlidžana hedonisticu, dok kruškolik oblik, navodno, imaju vatrene ljubavnice.

Većini žena vjerojatno je manje važno što grudi govore o njima – jer mnoge u tu teoriju sumnjaju – te samo žele da su čvrste i zdrave. S godinama se grudi, to znamo, opuštaju i gube tonus.

Mlađim ženama to se događa poslije trudnoće i dojenja ili nakon naglog mršavljenja, a u kasnijoj životnoj dobi zbog smanjene količine spolnog hormona estrogena te gubitka kolagenih vlakana u koži. Teško da se ti procesi mogu zaustaviti, ali postoje metode kojima se mogu usporiti. Tko ne želi pribjeći radikalnom rješenju – odlasku kod estetskog kirurga – može pokušati s posebnim aparatima za zatezanje i podizanje grudi.

Tu su i razni preparati, brzoupijajući i lakorazmazivi gelovi, kreme i losioni, na bazi vitamina E, proteina pšenice i bademovog ulja. Oni poboljšavaju elastičnost kože, koja je na grudima tanja, nježnija i osjetljivija. Uz to, trebalo bi raditi i posebne vježbe – pritiskanje dlanova u ravnini grudi, istezanje iznad glave, veslanje jednom rukom… ali i uzimati namirnice koje utječu na tonus kože, a to su one bogate C i E vitaminima, antioksidansima, proteinima, beta-karotenom i selenom.

Učinkovito ‘optičko oružje’ protiv gravitacije je i odgovarajući grudnjak, a prilikom tjelesne aktivnosti najbolje je da bude sportski jer on, navodno, prevenira opuštanje grudi. Nedavno je u Splitu otvoren edukativni centar Žena, gdje se može dobiti besplatan savjet o pravilnom odabiru grudnjaka – koji, pak, ovisi o veličini i obliku grudi – te ondje i kupiti odgovarajući model.

Linker
19. travanj 2024 10:11