SLATKI BOŽIĆ

Kad u kuhinji zasnježi - 4 blagdanske slastice

Snježnu čaroliju možete dočarati i blagdanskim slasticama ako za glavne sastojke birate kokos, marcipan i bijelu čokoladu.

Božićna zvijezda

Sastojci: 50 dag glatkog brašna, 4 dag kvasca, 20 dag šećera, 6 jaja, 25 dag maslaca, 1 vanilin šećer, 1 limun, 0,4 dl mlijeka

Priprava: Pomiješajte 7 dag brašna, kvasac i mlijeko. Ako je smjesa pregusta, dodajte tople vode pa pokriveno ostavite na toplom da se udvostruči. Kvas pomiješajte s 15 dag brašna, 5 dag omekšalog maslaca, 3 dag šećera i 2 jaja. Mijesite 10 minuta pa ponovno ostavite na toplom. Kad se tijesto udvostruči, umiješajte 3 dag maslaca, 28 dag brašna i 3 jaja. Držite na toplom još oko 2 sata pa dodajte naribanu limunovu koricu, ostatak šećera, 1 jaje, vanilin šećer i malo soli.

Sada je tijesto mekano pa ga stavite u hladnjak da postane kompaktnije. Razvaljajte te na 2/3 rasporedite ostatak maslaca. Poklopite kao listove knjige, ponovno razvaljajte, poklopite i ostavite na pola sata. Ponovite još dvaput. Podijelite tijesto na manje komade, utisnite ih do polovice u silikonski kalup te ostavite na sobnoj temperaturi dok ne dođe do vrha kalupa. Pecite 20 min na 180 stupnjeva pa smanjite temperaturu i pecite još 20 min na 160 stupnjeva.

Bijela torta

Sastojci za tortu promjera 21 cm:

Beze kore: 2 bjelanca, 24 dag šećera, 12 dag mljevenih badema, 2 dag glatkog brašna; Krema: 1,2 dl slatkog vrhnja, 4 dag maslaca, 4 dag glukoze, 20 dag bijele čokolade; Za swiss meringue kremu: 1 bjelance, 6 dag šećera, 3 listića želatine

Priprava: Pjenasto izmiksajte bjelanca i polovicu šećera pa lagano umiješajte ostatak šećera, mljevene bademe i brašno. Rasporedite u dva kalupa promjera 21 cm i pecite na 160 stupnjeva do zlatnožute boje.

Za kremu prokuhajte slatko vrhnje, maslac i glukozu. U vruće ulijte otopljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Za swiss meringue bjelance i šećer miješajte na pari do 75 stupnjeva, a potom dodajte otopljenu i ocijeđenu želatinu. Miješajte dok se ne ohladi pa polako dodajte u pripremljenu kremu. Stavite koru u kalup. Nanesite 2/3 kreme, preklopite drugom korom i premažite ostatkom kreme. Dobro rashladite u hladnjaku. Prije posluživanja ukrasite šlagom.

Kokos kuglice

Sastojci za 30 kuglica: 20 dag petit beurre keksa, 10 dag kokosova brašna, 1 jabuka grany smith, 25 dag šećera u prahu, 1 vrećica vanilin šećera, 3 velike žlice ruma, 3 velike žlice maslaca, 10 dag bijele čokolade za kuhanje, 1 šalica vode

Priprava: Jabuke ogulite, narežite na kockice i propirjajte s rumom. Sve osim kokosa, jabuka i keksa prokuhajte. Maknite s vatre pa umiješajte kokos i kekse. U mlako dodajte jabuke s rumom. Kad se smjesa ohladi, oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno.

Minjoni

Sastojci za 15-20 minjona:

Biskvit: 4 dag maslaca, 1,6 dag šećera, 10 dag glatkog brašna, 7 dag mljevenih badema, 1/2 žličice praška za pecivo, 4 jaja; Nadjev: 15 dag marmelade od marelica, 15 dag marcipana

Priprava: Pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte žumanca. Dodajte brašno s praškom za pecivo, mljevene bademe i snijeg od bjelanaca. Ulijte u kalup obložen masnim papirom i pecite 20-25 minuta na 200 stupnjeva. Ohlađeni biskvit prerežite napola. Premažite zagrijanom marmeladom od marelica, preklopite drugom polovicom, koju također premažite marmeladom. Narežite na kockice ili oblike prema želji te prekrijte tanko razvaljanim marcipanom. Ukrasite mašnicama.

Pripremila Vesna Gregl

Linker
25. travanj 2024 01:29