ČAZMA

Kad bajka postane stvarnost

Oni kojima ovih blagdanskih dana nije bilo dovoljno božićnog ugođ aja, sve do 6. siječnja mogu uživati u razgledavanju bajkovito ure đ enog imanja obitelji Salaj u selu Grabovnici pokraj Čazme. Čak pola milijuna šarenih lampica svijetli svaku večer od 16.30 do 21 sat ukrašavajući kuću, okolne borove, grmove i stabla, figure sobova i saonica te božićne jaslice i štalicu na imanju koje je 2004. i 2005. proglašeno najljepše ure đ enom okućnicom u akciji Volim Hrvatsku – Zeleni cvijet.

Ovu atrakciju u Čazmi, samo 65 kilometara udaljenu od Zagreba, prošle godine razgledalo je čak dvadeset tisuća posjetitelja, a vlasnici Nada i Zlatko Salaj s pripremama počinju dva mjeseca prije tradicionalnog otvorenja 21. prosinca, kada uz veliki vatromet s posjetiteljima svaku večer uživaju u prizorima iz novogodišnje bajke.

Domaćini se, uz to, brinu i za okrepu svojih gostiju. Tako uz kuhano vino i tople čajeve nude i degustaciju napitka iznena đ enja, a gosti, nakon što ga kušaju, u knjigu dojmova mogu upisati svoje prijedloge kako da ga se nazove. Svake godine domaćini misle i na najmla đ e posjetitelje, a nakon obilaska imanja i mladi i stari jednako uživaju u ukusnim prženim lješnjacima i toplim sendvičima.

Osim lijepih fotografija, za uspomenu kući mogu ponijeti i neki od dvadesetak suvenira ovog kraja koji se prodaju na imanju. Ulaznica za odrasle stoji 10 kuna, dok djeca imaju besplatan ulaz (tel: 043/771-511). A prije večernjeg posjeta imanju Salajevih, lijep uvod u blagdanski ugo đ aj može biti posjet galeriji ‘Aleksandar Marks’ u Čazmi, gdje je trenutačno postavljena izložba an đ ela akademskog slikara Milana Pavlovića, popraćena prigodnim pjesmama književnice Božice Jelušić.

Na blagdan Sveta tri kralja poseban je doživljaj razgledavanje božićnih jaslica u župnoj Crkvi svete Marije Magdalene, koja je nekada bila centar čazmanskog kaptola, gdje su rado boravili biskupi i banovi. Crkva s dva tornja jedna je od najljepših sakralnih gra đ evina u Hrvatskoj, a svako proljeće ona je i cilj maratonaca koji trče najdužu cestovnu atletsku utrku u Hrvatskoj, dugu 61 kilometar i 350 metara.

Ovaj pitoreskni kraj, ispresijecan brežuljcima Moslavačke gore i plodnim ravnicama uz rijeku Česmu, poznat je i po izvrsnim sirevima. Uz tradicionalni bilogorski kravlji sir kvargl, sve su popularniji sirevi bučko i karsi, koje od kozjeg mlijeka proizvodi Ankica Bulić iz sela Nova Rača (tel: 043/634-199). Bučko je sir s bučinim uljem, dok karsi, punjen domaćom šunkom, izgleda poput snježnobijele kuglice i pristaje svakom blagdanskom stolu.

Za ljubitelje zdrave hrane i voća neizostavan je posjet ekološkom imanju obitelji Radanec u obližnjem Bjelovaru. Naime, osim džemova bez dodataka konzervansa, ljekovitih sokova od crnog ribiza, bazge i višnje, raznih biljnih namaza, bioprutića od žitarica i meda, na imanju se proizvodi poseban sok Bionada od vrbotrna, narančastog bobičastog voća bogatog B vitaminima. Domaćini su posebno ponosni na to što za pripravu svih proizvoda koriste izvorsku vodu s prirodnog vrela (tel: 043/214-274).

Oni koji, pak, više vole uživati u moslavačkim vinima te ne žele riskirati gubitak vozačke dozvole, prenoćište mogu pronaći kod obitelji Furmek iz Čazme (043/771-745) te u pansionu Mrak u Bjelovaru gdje noćenje u dvokrevetnoj sobi stoji 220 kuna (tel: 043/234-203).

Sanja Renić ­

­

Linker
28. travanj 2024 11:05